Нови подробности за мистериозните космически бързи радиоимпулси

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 декември 2015 в 14:31 39960 1

Кредит Jingchuan Yu, Beijing Planetarium

Бързи радиоимпулси (Fast Radio Burst - FRB) достигат Земята. Цветовете представят различните дължини на вълните на радио импулсите - дългите дължини на вълните (в червено) пристигат няколко секунди след късите дължини на вълните (сини). Това забавяне се нарича дисперсия и се появява, когато радиовълните пътуват през космическата плазма.

Международен екип астрофизици е разкрил някои характеристики на мистериозните бързи радиоимпулси (Fast Radio Bursts, FRB).

Статията е публикувана в списание Nature, а резюме предоставя сайтът на университета Карнеги Мелън.

За да изследват сигналите, учените са създали специален алгоритъм за анализ на големите масиви данни на регистрираните радиоимпулси в National Science Foundation (NSF). С помощта на програмата си, изследователите първо анализирали данните за 650 часа наблюдения на телескопа GBT (Green Bank Telescope). Резултатът от анализа са около 6000 кандидати за бързи радиоимпулси. Всички те са изследвани ръчно.

Като резултат, учените са успели да открият един необичаен импулс, който получил регистрационен номер FRB 110523. Отличителна черта на този импулс е наличието не само на линейна, но и кръгова поляризация на сигнала. Поляризацията е един от най-важните източници на информация за околната среда, през които се е движел сигналът.

Наличието на две поляризации позволява на учените да приложат метода на Фарадей. Той се основава на едноименния ефект - явлението на завъртане на равнината на линейно поляризираните електромагнитни вълни, разпространяващи се в прозрачни вещества по дължината на линиите на магнитното поле. Според Майкъл Фарадей това е първото доказателство, че светлината е тясно свързана с електромагнетизма.

Знаейки параметрите на вълната с метода на Фарадей може да се определи през каква среда е минал сигналът.

Оказало се, че бързият радиоимпулс FRB 110523 е преминал през най-малко два плътни плазмени облаци. Единият от тях е срещнал на много ранен етап от своето движение. Учените казват, че параметрите на импулса са такива, че указват за източник извън нашата галактика. Освен това, най-вероятно самият източник в близост до центъра на галактиката, от където идва импулсът.

Бързите радиоимпулси са кратки (с продължителност няколко милисекунди) и с огромна мощност (сравними с радиацията на Слънцето за един милион години) радиоимпулси с космически произход. Дисперсията (разлагането на източника на компоненти с различна дължина на вълната) на импулсите показва, че най-вероятният източник е извън нашата галактика и все още е неизвестен. Новата работата все пак хвърля някаква светлина върху възможните източници на тези импулси.

"Взети заедно, тези забележителни данни разкриват повече за дадения FRB, отколкото някога сме виждали преди и ни дават важни ограничения върху тези тайнствени събития", заключава Киоши Масуи (Kiyoshi Masui), астроном от Университета на Британска Колумбия и Канадския Институт за перспективни изследвания. "Сега имаме един изключителен нов инструмент за търсене в огромни масиви архивни данни, който ще ни помогне да разкрием повече примери и да разберем техния характер."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2015 в 09:42

"Бързи радиоимпулси (Fast Radio Burst - FRB) достигат Земята. Цветовете представят различните дължини на вълните на радио импулсите - дългите дължини на вълните (в червено) пристигат няколко секунди след късите дължини на вълните (сини). Това забавяне се нарича дисперсия и се появява, когато радиовълните пътуват през космическата плазма."

Има заблуждаващо в картинката.
Всички "цветове" се движат с една и съща скорост = Свак или Ссреда.
За Късите лъчи - датчикът им реагира за по-кратко време, отколкото за дългите вълни - четвърт от дължината на вълната стига. Това създава впечатление, че късите вълни изпреварват дългите вълни.
...