12 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нови снимки на повърхността на Плутон с "драконови люспи"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 септември 2015 в 09:30 49550
Снимка: NASA / JHUAPL / SWRI

Най-новите снимки с висока резолюция на Плутон, получени от сондата New Horizons, са впечатляващи и загадъчни. Те разкриват множество неизвестни топографски подробности.

Изображението горе, публикувано на сайта на НАСА, показва район, наречен Tartarus Dorsa, в близост до линията, която разделя деня от нощта, с ландшафт от странни подредени успоредно хребети, който заинтригува членовете на научния екип на New Horizons.

"Това е един уникален и сложен пейзаж, простиращ се над стотици километри", - коментира Уилям Маккинън (William McKinnon), заместник-ръководител на екипа от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. "Това прилича повече на дървесна кора или драконови люспи отколкото на геоложки структури. Ще ни трябва доста време, за да го разберем; може би това е някаква комбинация от вътрешни тектонични сили и сублимация на леда, предизвикана от слабата слънчевата светлина на Плутон. "

Изображението със "змийската кожа" на повърхността на Плутон е само част от данните, които New Horizons изпрати към Земята през последните дни. Космическият апарат е заснел и множество изгледи на Плутон с висока разделителна способност, от които специалистите на НАСА са съставили подробни цветни и спектрални карти на планетата-джудже.

Цветовите нюанси са подобрени, за да изведат фините разлики. Цветовете, използвани в тази карта са сини, червени, както и близки до инфрачервения канал, извлечени с филтъра на инструмента Ralph. Последвайте линка на снимката за по-голямо изображение. 
Снимка: NASA / JHUAPL / SWRI

Новото висококачествено изображение с наситени цветове ("разширени" - extended color) - заснето на 14 юли с помощта на мултиспектралната камера Visual Imaging Camera (MVIC) и изтеглено на 19 септември - показва изключително богатата цветова палитра на Плутон.

От изображенията се вижда, че топографските форми на Плутон си имат свои собствени цветове, които говорят за сложната геоложка и климатична история на планетата.

Това изображение с висока разделителна способност, направено от прибора Lorri, показва близък план на кратери и планински масиви, както огромната равнина, неофициално наречена Sputnik. Засилено цвят е добавен от глобалната цвят образ. Снимката е направена от 530 км от повърхността. Последвайте линка на снимката за по-голямо изображение. Снимка: NASA / JHUAPL / SWRI

Изображение с по-висока разделителна способност на детайл от по-горната снимка от 270 метра, на която се вижда текстурата на повърхността на равнината заобиколена от ледени планини. Снимка: NASA / JHUAPL / SWRI

New Horizons в началото на септември премина на режим на интензивно предаване на огромния масив данни, събрани по време на уникалното му пътешествие през покрайнините на Слънчевата ни система.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.