Нови снимки на повърхността на Плутон с "драконови люспи"

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 септември 2015 в 09:30 5285 0

Кредит NASA / JHUAPL / SWRI

Най-новите снимки с висока резолюция на Плутон, получени от сондата New Horizons, са впечатляващи и загадъчни. Те разкриват множество неизвестни топографски подробности.

Изображението горе, публикувано на сайта на НАСА, показва район, наречен Tartarus Dorsa, в близост до линията, която разделя деня от нощта, с ландшафт от странни подредени успоредно хребети, който заинтригува членовете на научния екип на New Horizons.

"Това е един уникален и сложен пейзаж, простиращ се над стотици километри", - коментира Уилям Маккинън (William McKinnon), заместник-ръководител на екипа от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. "Това прилича повече на дървесна кора или драконови люспи отколкото на геоложки структури. Ще ни трябва доста време, за да го разберем; може би това е някаква комбинация от вътрешни тектонични сили и сублимация на леда, предизвикана от слабата слънчевата светлина на Плутон. "

Изображението със "змийската кожа" на повърхността на Плутон е само част от данните, които New Horizons изпрати към Земята през последните дни. Космическият апарат е заснел и множество изгледи на Плутон с висока разделителна способност, от които специалистите на НАСА са съставили подробни цветни и спектрални карти на планетата-джудже.

Цветовите нюанси са подобрени, за да изведат фините разлики. Цветовете, използвани в тази карта са сини, червени, както и близки до инфрачервения канал, извлечени с филтъра на инструмента Ralph. Последвайте линка на снимката за по-голямо изображение. 
Снимка: NASA / JHUAPL / SWRI

Новото висококачествено изображение с наситени цветове ("разширени" - extended color) - заснето на 14 юли с помощта на мултиспектралната камера Visual Imaging Camera (MVIC) и изтеглено на 19 септември - показва изключително богатата цветова палитра на Плутон.

От изображенията се вижда, че топографските форми на Плутон си имат свои собствени цветове, които говорят за сложната геоложка и климатична история на планетата.

Това изображение с висока разделителна способност, направено от прибора Lorri, показва близък план на кратери и планински масиви, както огромната равнина, неофициално наречена Sputnik. Засилено цвят е добавен от глобалната цвят образ. Снимката е направена от 530 км от повърхността. Последвайте линка на снимката за по-голямо изображение. Снимка: NASA / JHUAPL / SWRI

Изображение с по-висока разделителна способност на детайл от по-горната снимка от 270 метра, на която се вижда текстурата на повърхността на равнината заобиколена от ледени планини. Снимка: NASA / JHUAPL / SWRI

New Horizons в началото на септември премина на режим на интензивно предаване на огромния масив данни, събрани по време на уникалното му пътешествие през покрайнините на Слънчевата ни система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !