Нови технологии и изкуство се обединяват в НОЩ/Пловдив 2016

Барак Корен и Петко Танчев със съвместен уъркшоп, който среща любители и специалисти на новите технологии на едно място дни преди фестивала

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 септември 2016 в 15:26 2135 0

Емблематичният фестивал „Нощ/Пловдив“ се завръща за дванадесетото си издание на 23-и и 24-и септември. Събитието, което ежегодно привлича хиляди хора от страната в кипящия културен живот на Пловдив, отново ще предложи на своята публика наситена и интригуваща програма с над 140 събития на повече от 70 различни локации.

Eдин от акцентите на фестивала е програмата „Отворени изкуства “, по време на която ще бъде представен индивидуален модул, фокусиран изцяло върху нови технологии и изкуство. Куратори на модула ще бъдат Барак Корен (Израел) и Петко Танчев (България), които ще разкрият формула на успешнaта колаборация между новите технологии и изкуството.

Израелският артист Барак Корен идва за първи път в Европа, за да сподели своя опит в уъркшоп за програмиране и да покаже по какъв начин то може да бъде интегрирано в творческите процеси. Барак споделя, че ако гледаме на изкуството като начин за създаване на емоции, то новите технологии ще направят възможно анализирането и вникването в идеологията им. Точно в тази посока гледа и сценографът Петко Танчев, за когото новите технологии в изкуството се появяват като предизвикателство и ново изразно средство. Това днес е обединителен фактор в работата му. Според него технологичните мечти бързо стават реалност в хода на динамиката, с която се променя света. Точно технологията е тази, която ни „помага“ да се чувстваме сигурни, че живеем в бъдещето и го моделираме тук и сега.

Тези идеи и още много ценни съвети ще бъдат споделени и показани по време на НОЩ/Пловдив. А ето какво споделя Петко Танчев за специалния гост на програмата:
“Познавам го от онлайн обществото на софтуера TouchDesigner, където той е помогнал на много хора да се справят с проблемите си на логическо ниво. Той има много познания и опит в работата с 3D, добавена реалност и интерактивен дизайн, така че вярвам, че с идването си в България може много да развие сцената тук.”

Самият Барак е насочил вниманието си към създаването на проекти, които включват интерактивно съдържание с помощта на технологиите, програмирамето и взаимстването на опит и ситуации от реалността. Според него, колкото по-интерактивен и социален е един проект – толкова повече той ще привлече вниманието на хората.

Как се постига този успех, какви са различните похвати за интерактивно изкуство и как точно да обединим по най-добрия начин технология и изкуство ще разберем по време на НОЩ/Пловдив 2016, заедно с Барак Корен и Петко Танчев.

Запази НОЩта за Пловдив!
23 и 24 септември

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !