Нови ваксини за рак на кожата преминаха първата фаза клинични изпитвания

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юли 2017 в 04:49 7834 0

Кредит Pinterest

Две малки проучвания съобщават за успех на персонализирани ваксини за лечение на пациенти с меланом.

Описаните в проучванията резултати са голяма стъпка към персонализираните терапии, макар че скоро ваксините няма да бъдат използвани като стандартно лечение, пише IBTimes.

Изследователите са успели да стимулират имунната система на пациенти, диагностицирани с рак, използвайки уникалните разлики в състоянието на всеки пациент. По време на ранните етапи на изследването са били лекувани общо 19 пациенти. Следващата стъпка е да се тестват ваксините в по-големи клинични проучвания. Необходима е повече работа, за да се провери дали тези ваксини са по-добри от съществуващите лечения, ако са в състояние да подобрят степента на оцеляване и какви са техните дългосрочни последици.

Ваксините са проектирани чрез изучаване на дефектни молекули в тумори на пациентите.

Проучванията са публикувани в списание Nature като първото проучване използват ваксини с РНК, а второто използва протеинови молекули.

Меланомът е най-агресивната форма на рак на кожата. Според данни на Световната здравна организация (СЗО), всяка година в света се откриват близо 132 хиляди нови случаи на заболяването. В основата на неговото лечение са изрязване, лъчева и химиотерапия, които обаче са ненадеждни и имат странични ефекти. Алтернатива е имунотерапията. Тя се основава на способността на Т-клетките да разпознават патогените чрез човешките левкоцитни антигени I и II клас (HLA I и II) на мембраната на антигенпрезентиращи се клетки, използвайки CD8 протеини (в Т-килъри) и CD4 (в Т-хелпери), съответно. Скоростта на разпознаване на HLA чужд агент стартира клетъчна смърт на клетката-носител.

За да се повиши разпознаваемостта на дефектните клетки, учените разработват персонализирани пептидни ваксини. Методът се състои в синтез на пептидни неоантигени - протеини, които са специфични за конкретния човешки тумор, - на основата нае секвениране на генома на неговите туморни клетки. След смесване с адювант (препарат за усилване на имунната реакция) те многократно се въвеждат у пациента за създавабе на реакция. Сравнително високата безопасност, достъпност и ефективност правят тези ваксини обещаващо направление в онкотерапията.

Въпреки че персонализираните ваксини вече демонстрират способност да провокират специфични имунни отговори при хора, техните противотуморни свойства остават недоказани. За да се запълни празнината, немската компания BioNTech през 2013 г.  започна клинични изпитания на пептидни неоантигени при пациенти с напреднал меланом. Сега два независими екипа учени съобщават за резултатите от първата фаза на теста.

Първата работа включва създаването на РНК ваксини, кодиращи до десет туморни неоантигени за всеки от 13-те пациента с меланом 3-4-ти стадий. Лекарството се прилага от осем до 12 пъти в в течение на 43 дни. След курса на ваксините в рамките на 12-23 месеца, при осем от пациентите се наблюдава ремисия.

Във второто проучване участват шест пациента и всеки получава серия от 7 ваксинации, след като меланомът е отстранен хирургически. Туморите имат висок риск за разсейки, но не получават друго лечение. Четирима са имали III стадий на меланом и след ваксинацията болестта не се повтаря 25 месеца по-късно. Другите двама пациенти в IV стадий меланом са имали рецидив, но се повлияват добре от други лечения, използващи пембролизумаб за имунотерапия.

Принципът на лечение пептидни ваксини / © Nature

Учените отбелязват, че проучването има няколко ограничения. Например върху надеждността на изводите може да повлияе малкият брой на участниците и липсата на контролна група пациенти. Освен това, за синтеза на пептиди бяха нужни на авторите повече от три месеца (дълго време за пациенти в последни стадии на рак) и не е ясно дали е възможно да се адаптира подхода за други видове рак, които не са толкова агресивни. За разлика от меланомите, последните не осигуряват разнообразие от дефекти, което сериозно ограничава възможните комбинации от лекарства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !