Новият коронавирус се запазва жив на някои повърхности до 3 дена, показват последни тестове

Ваня Милева Последна промяна на 14 март 2020 в 08:02 25399 0

Това изображение на електронен микроскоп показва SARS-CoV-2 - известен също като 2019-nCoV, вирусът, който причинява COVID-19 - в изолиран от пациент в САЩ. Виждат се вирусните частици, излизащи от повърхността на клетките, култивирани в лабораторията. Шиповете по външния ръб на частиците на вируса дават името на коронавирусите, наподобяващи корона. Кредит: NIAID-RML

Новият коронавирус може да живее във въздуха в продължение на няколко часа, а на някои повърхности много по-дълго, около два до три дни, установиха тестове.

Проучването публикувано в сряда, не доказва, че някой е бил заразен чрез вдишането му от въздуха или чрез докосване на замърсени повърхности, уточняват изследователите.

"Ние по никакъв начин не казваме, че има аерозолиран пренос на вируса", но тази работа показва, че вирусът остава жизнеспособен за дълги периоди при тези условия, така че теоретично е възможно, заяви ръководителят на проучването Нилджи ван Доремален (Neeltje van Doremalen) от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания.

Откакто се появи в Китай в края на миналата година, новият вирус е заразил повече от 120 000 души по целия свят и причини повече от 4 300 смъртни случая - много повече от епидемията от SARS през 2003 г., причинена от генетично подобен вирус.

За това проучване изследователите използват устройство за пулверизиране, за да поставят проби от новия вирус във въздуха, имитирайки какво може да се случи, ако заразен човек се закашля или изхвърли вируса във въздуха по друг начин.

Те откриват, че жизнеспособният вирус може да бъде открит до три часа по-късно във въздуха, до четири часа върху мед, до 24 часа на картон и до два до три дни върху пластмаса и неръждаема стомана.

Подобни резултати са получени от тестовете, направени върху вируса, който предизвика епидемията от SARS (тежък остър респираторен синдром) през 2003 г., така че разликите в трайността на вирусите не отчитат колко по-широко се е разпространил новият, казват изследователите.

Тестовете са направени в лабораторията Rocky Mountain на Националния институт по здравеопазване в Хамилтън, Монтана, от учени от американското Министерство на здравеопазването, Принстънския университет и Университета на Калифорния, Лос Анджелис, с финансиране от правителството на САЩ и Националната научна фондация.

Резултатите са публикувани на сайта за препринти medRxiv, за да се обсъди работата, която все още не е прегледана от други учени, но може да бъде бързо споделена.

„Това е солидна работа, която отговаря на въпроси, които си задават хората“ и показва стойността и значението на съветите по хигиена, които служителите в общественото здравеопазване подчертават, заяви Джули Фишер (Julie Fischer), преподавател по микробиология в Джорджтаунския университет.

"Това, което трябва да правим, е да измием ръцете си, да сме наясно, че хората, които са заразени, може да замърсят повърхностите", и да държим ръцете далеч от лицето, отбелязва тя.

Що се отнася до най-добрия начин за унищожаване на вируса, "това е нещо, което изследваме в момента", но ако почиствате повърхности с разтвори, съдържащи разредена белина, вероятно ще се отърве от него, коментира ван Доремален.

Предишно изследване бе определило, че новият коронавирус може да оцелее на повърхности до 9 дни, на базата на сравнение с други коронавируси. Авторите казват, че например дезинфектантите с 62-71% етанол, 0.5% -ов водороден пероксид или 0,1% натриев хипохлорит (белина) могат ефективно да инактивират коронавирусите в рамките на минута, според проучването.

Справка: Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-2), doi.org/10.1101/2020.03.09.20033217

ИзточникTests show new coronavirus lives on some surfaces for up to three days, MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !