Новият марсоход Mars 2020 ще търси следи от живот на Червената планета (видео)

Наскоро НАСА откри нови подробности за мисията

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 юли 2016 в 13:22 3783 0

Учените все още нямат отговор на въпроса "Има ли живот на Марс?". Определено може да е имало по-рано. Възможно е да го има и днес под някаква форма. Засега може само да предполагаме, а за да получи ясен отговор, НАСА възнамерява да изпрати нов марсоход на Марс, наречен Mars 2020.

Изданието The Verge дава анализ на оборудването на новия марсоход.

Агенцията издаде "пътна карта" на площадката за кацане на роботизираното устройство на Марс. Ясна е и датата - февруари 2021 година. Публикувано е и изображение на бъдещия марсоход. Етапите на предварителната подготовка на проекта са завършени, съобщава НАСА.

Новата фаза включва одобряване на окончателния вариант на конструкцията и започване на производството на отделните елементи на системата. Следва монтаж, проверка и транспорт до площадката за излитане. Преходът към тази фаза трябва да се случи през следващата година, според ръководителя на проекта Джордж Tау (George Tau) .

Мисията Mars 2020 е наследник на мисията Curiosity, като конструкцията и някои елементи от новия роувър са много подобни на тези, използвани в Curiosity. 

Новият марсоход ще събира марсиански почвени проби и ще ги проверява за признаци на микробен живот. Тази задача не стоеше пред Curiosity. Мисията Mars 2020 ще трябва да събира и съхранява пробите, което също неговият предшественик не правеше. Събраните образци се планира да се изпратят на Земята за по-нататъшна проверка. Досега конкретни планове за този етап няма.

"Мисията Mars 2020 е първа стъпка в многоетапно кампания за връщането на събраните и запечатани образи марсиански скали. Мисията е важен крайъгълен камък в изпълнението на програма на НАСА за пътешествие до Марс (Journey to Mars). Целта на програмата е да се определи дали е имало по-рано живот на Марс ... "- обяснява Джoфри Йодер (Geoffrey Yoder), един от ръководителите на Mars 2020. Планира се да се изберат 30-те най-интересните за науката марсиански скали и да се сложат в запечатани капсули.

Марсоходът ще изследва Марс през 2020 г. в един от районите на Червената планета, където учените смятат, че по-рано е имало благоприятна среда за микробен живот. Засега този регион не е определен. Учените обмислят няколко възможни места, представляващи интерес от гледна точка на научните изследвания.

Марсоходът Mars 2020 ще има 7 основни научни инструменти.

Първият инструмент е основната камера на марсохода. Тя наистина е по-съвършена от камерата, с която бе оборудван Curiosity. Mastcam-Z ще може да прави панорамни снимки и стереоскопични изображения като камерата на предшественика си. Но тя ще има по-голямо оптично увеличение от предишния модел. Всъщност всички камери в Mars 2020 ще са по-добри, отколкото на Curiosity. Освен видео, марсоходът ще може да записва и звук. И също като Curiosity, ще може да си прави селфи.

SuperCam на новия марсоход е усъвършенствана версия на инструмента ChemCam на Curiosity. Той представлява мощно лазерно оръжие, с което марсоходът ще "стреля" по скалите на Марс и ще анализира изпаряващите се материали. Това ще позволи да се идентифицира минералния и химически състав на скалите. След получаване на данните от анализа на скали, учените на Земята ще решат да се даде приоритет на изучаването на определени региони на Марс.

Третият инструмент е MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment). Той ще улавя въглеродния диоксид и ще го превръща в чист кислород. Този експеримент ще помогне да се разберете дали бъдещите колонисти на Марс ще могат да получават достатъчно кислород за нуждите на колонията. Кислородът е необходим и за ракетно гориво.

Четвъртият инструмент е MEDA Mars (Environmental Dynamics Analyzer). Той е необходим за проучването на марсианските климатични условия. Сензорите ще измерват температурата на устройството, скоростта и посоката на вятъра, налягането, относителната влажност, размера и формата на марсианския прах.

Петият инструмента е геолокаторът RIFMAX. Той ще може да проучва повърхността на Марс в дълбочина до половин километър с разделителна способност от 5-20 см. .

Шестият инструмент е Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry (PIXL). Той е рентгенов флуорометричен спектрометър с термовизионна камера с висока резолюция, който ще определи състава на марсианската почва, търсейки редки елементи.

Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics and Chemicals (SHERLOC) е ултравиолетов раманов спектрометър, който ще осигури дребномащабни изображения, за да се определи дребномащабната минералогия и за търсене на органични вещества. SHERLOC ще бъде първият ултравиолетов спектрометър на повърхността на Марс.

Спезиалистите на НАСА ще променят и конструкцията на колелата на роувъра, за да станат по-здрави от тези на Curiosity. Това е поука от повредите, които получи последният с течение на времето.

Ще претърпи промени и системата за кацане на роувъра. Общата схема за кацане е същата като тази на Curiosity. Но сега специалистите вече ще могат да определят сами кога трябва да се отвори парашутна, не само скоростта, при която парашутът трябва да се отвори автоматично. Според разработчиците на системата така може да се намали целевата зона на роувъра два пъти. Както бе споменато по-горе, камерата на марсохода ще може да записва и звук. Камерите ще започват работа още на етапа спусканеи ще запишат всички подробности.

Видео на презентацията на новата система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !