Новини от Марс: бил е топъл, течали са реки, имало е езера

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 октомври 2015 в 08:05 4699 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/MSSS

След анализ на снимките от марсохода Curiosity, учените откриха в кратера Гейл остатъци от древно езеро.

Доклад от изследването е публикуван в списание Science, а подробности могат да се прочетат в онлайн изданието Science magazine.

Миналата седмица НАСА съобщи, че с голяма степен на достоверност са установени признаци на течаща вода на Марс

Сега, след цялостен анализ на изображенията, събрани от марсохода на НАСА Curiosity са налице силни доказателства, че някога Марс е бил топъл и влажен достатъчно, за да има езера и течаща вода целогодишно и за продължителни периоди от време - вероятно за милиони години.

Тези констатации дават основание да се предположи, че Червената планета е имала достатъчно гостоприемен климат за развитието на микробен живот.

Геолозите, които анализирали снимките на кратера Гейл са използвали традиционните методи за анализ, използвани за изследването на земните скали. Но както се изрази един от участниците в проучването, канадския геолог Джейнок Бхаттачаря  (Janok Bhattacharya), "за да се разбере геологията на Марс, не е нужна нова магическа наука".

Благодарение на марсохода Curiosity, който бавно и старателно проучва кратера Гейл на Марс, учените вече са получили подробни снимки на 75 метра от повърхността. Долните слоеве на почвата на това място се състоят от различни видове пясъчник, между които има множество малки камъчета, чиято повърхност е повече или по-малко изгладена. След проучване на този вид камъчета, учените са заключили, че така повърхността може да се обработи само от водни течения - не от вятър или триене с други камъни.

"Може да се оцени дебитът на потоците, които са обработили материала по размера и загладеността на по-големите камъчета," - обяснява Джон Гротцингер (John Grotzinger), планетарен геолог от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. "Това не са били катастрофални наводнения, били са потоци, дълбоки от глезен до кръста, вероятно подобни на потоците за рафтинг", отбелязва той.

Следващите слоеве скали показват, че очевидно с течение на времето (става въпрос за много милиони години), водните потоци отмили в скалата мястото, където се е образувало малко езеро, в което се стичали водите.

Друг извод, който може да се направи, изучавайки марсианската почва, е че водата течала през кратера Гейл, очевидно почти никога не е замръзвала или ако е замръзвала, то е било за много кратко време. По този начин може да се предположи, че в древни времена, преди около 3 милиарда години, климатът на Марс е бил доста мек.

По принцип всички тези фактори предоставят благоприятни условия за появата на живот на Червената планета. Сега трябва само да намерим следи от този живот.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !