Новини от Плутон: мъгла, дъжд, атмосфера, ледени реки

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 юли 2015 в 05:36 8291 0

Кредит NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Течен лед и изненадващо обширен слой атмосферна мъгла  са сред най-новите открития от далечния Плутон, направени от сондата New Horizons. Те, заедно със страхотните нови снимки, ни показват един "леден свят на чудеса" по думите от пресрелийза на НАСА. 

Атмосфера

Изображението по-горе е заснето от сондата около 7 часа след момента на най-близкия подход към Плутон, когато дискът на планетата-джудже покрива Слънцето. За първи път в историята визуално е потвърдено съществуването на атмосфера на Плутон. За нея са подозирали по косвени доказателства още 80-те години, но снимки на атмосферата на Плутон са представени преди часове.

Изследвайки това изображение, специалистите от екипа на мисията New Horizons твърдят, че мъглата се простира на височина от 100 мили (~ 160 километра) от повърхността. 

В атмосферата на Плутон има един вид мъгла от въглеводороди, така че на повърхността има постоянен "дъжд", който оцветява повърхността на планетата в червено

Атмосферното налягане в близост до повърхността е много по-ниско, отколкото очакваното (почти 2 пъти). Нещо повече, на графиката по-долу (стойности в милибара), показва рязък спад в атмосферното налягане през последните няколко години, въпреки че преди това се наблюдава ясно изразена тенденция на нарастване на атмосферното налягане (учените не се съмняват в достоверността на по-ранните данни, въпреки че са получили от Земята). Работната хипотеза предполага, че това е ясно доказателство за изтъняване на атмосферата на Плутон с отдалечаването си от Слънцето.

Източник: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Затова пък Харон се вижда, че е лишен от атмосфера. New Horizons прелетя в неговата сянка, за да му направи снимка, подобна на снимката на Плутон в началото, но спектрометърът ALICE отбеляза практически мигновен спад на нивото на светлината. Аналогични измерения за Плутон, получени преди седмица, показваха постепено, плавно снижение на яркостта, свидетелство за наличието на атмосфера.

Източник: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Както споделя ръководителят на мисията Алън Стърн, била е получена снимка на Харон малко преди влизането в неговата сянка, на която спътникът изглежда като обикновен сърп без пръстен около себе си. Ако има атмосфера на Харон, по тя е твърде тънка, за да може да бъде открита в данните досега. Тази снимка НАСА не показа, защото била повредена.

Снимки на повърхността

Източник: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute (Натиснете за по-голямо изображение)

Изображението по-горе е нова обща снимка на Плутон, сега в още по-висока резолюция от преди, съставена от 4 отделни фотографии, направени по време на приближаването от чернобялата камера Lorri в съчетание с данните на цвят от камерата Ralph MVIC. Резолюция е два пъти повече от тази на предишната подобна снимка, която стана известна.

Tук можe да се различат подробности до 2.2 км. Според Алън Стърн, всички получени в момента фотографии показват, че Плутон е изключително близо до идеалната сферична форма, което може да е свидетелство, че след хипотетичния сблъсък с друг обект, който е предизвикат създаването на планетарната система, Плутон за известно време се е въртял изключително бързо, преди приливни сили да го забавят и го синхронизират с Харон.

Източник: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

New Horizons продължава да изпраща много подробни фотографски данни от момента на най-близките си прелитане на Плутон, а сега от петък са на разположение вече 7 кадъра, от които е съставена мозайката горе. На нея се вижда част от повърхността в близост до "сърцето", наречено "област Томбо" и ледената равнина в центъра на сърцето - "Спутник". Снимките са завъртяни на около 45 градуса обратно на часовниковата стрелка спрямо позицията си на общата снимка на Плутон (така север е вляво-горе, изток - вдясно-горе).

Ледниците на Плутон

Източник: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

В северната част на заснетата област се вижда границата между ледено плато и неравен терен, осеян с кратери и вероятно следи от ерозия. Ледовете на платото Спутник, според данните от спектрометъра ALICE, са съставени от метан, азот и въглероден окис (CO), в горната лява част на снимката, може да се видят признаци на бавно течение на вискозен азотен лед. Уилям Маккинън, един от изследователите на мисията New Horizons, сравнява тези потоци на Плутон с ледниците на Земята. Според него, като преместване на ледовете, по-скоро е предизвикано от топлината, излъчвана от вътрешността на Плутон, отколкото от слънчевата активност. На снимката може да се види как "ледената река" обгръща контурите на "островите" осеяна с повърхностни пукнатини, а също ледникът, половина напълнил кратер в горната част на снимката, леко вдясно от центъра.

"Досега сме виждали подобна повърхност само на геологически активни планети като Земята и Марс", - заяви Джон Спенсър от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио (САЩ).

Планини на имената на покорителите на Еверест


Източник: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


В южната част на мозайката, показана по-горе, може да видите откритата на Плутон втора планинска верига (в лявата част на снимката), на която екипът на New Horizons е дал неофициалното име "планина Хилъри", кръстена на Едмънд Хилъри, който изкачи връх Еверест заедно с Тензинг Норгей, чието име вече носи първата планинска верига (вдясно).

Засега сондата е предала на Земята само 5% от данните. Въпреки, че според първоначални планове данни до Земята ще бъдат изпратени следващия път в средата на септември, Алън Стърн съобщи, че в този период ще бъдат прехвърлени още малко фотографски данни. Планират се пресконференции на New Horizons да се провеждат всеки петък.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !