26 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Новите тестове показват постоянна тъмна енергия и плоска вселена

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 юни 2020 в 00:00 78680
Раздел от триизмерната карта на галактиките на Sloan Digital Sky Survey, използван в този анализ. Правоъгълникът вляво отляво показва участък от небето, съдържащ близо 120 000 галактики (малка част от общото изследване). Изображенията в центъра и вдясно показват 3D картата, създадена от тези данни: по-ярките региони съответстват на регионите на Вселената с повече галактики, а по-тъмните региони - на празнините. Кредит: Jeremy Tinker and the SDSS-III collaboration

Използвайки нови методи, астрономите от Университета в Портсмут, Англия, са открили индикации, че тъмната енергия, която причинява ускореното разширяване на Вселената, е постоянна и че Вселената е плоска, тоест кривината на пространството на Вселената като цяло е нула.

Когато космолозите казват, че Вселената е плоска, те имат предвид липсата на изкривяване на пространството в крупномащабните свойства на Вселената. Пространство-времето не е плоско, неговата кривина създава гравитацията. В космически мащаб обаче кривината на пространството, създадена от звезди, черни дупки и други, представлява просто съвкупност от незначителни неравности върху пространството, което е общо казано плоско.

Тези нови методи разглеждат комбинация от космическите празнини (войдове) - зони във Вселената, които съдържат много по-малко галактики, звезди и планети от очакваното - и слабите „усещания“ за звукови вълни в ранната Вселена - така наречените „барионни акустични трептения“(BAO) - които могат да подскажат разпределението на галактиките.

Екипът от астрономи, воден от Сешадри Надатур (Seshadri Nadathur), използва данни от милиони квазари и галактики, събрани през последните години, използвайки Sloan Digital Sky Survey (SDSS). С тези данни те успяват да направят триизмерна карта на Вселената, част от която може да се види на изображението по-горе.


В оранжево резултатите от измерванията на енергийната плътност на материята и тъмната енергия. Кредит: Seshadri Nadathur

Резултатът от всички измервания е, че тъмната енергия изглежда постоянна и опровергава хипотезата, която често се чува напоследък, че може да се променя бавно с времето.

Също така изглежда, че Вселената е вероятно плоска, което силно обезсмислят скорошни предложения за положителна пространствена кривина, изведени от измервания на космическия микровълнов фон (CMB) от спътника "Планк".

Проучването отчита също ново прецизно измерване на константата на Хъбъл (Ho), отчитаща ускореното разширяване на Вселената, стойността на която в последно време е обект на интензивен дебат сред астрономите.

Данните от сравнително близките празнини и BAO подкрепят по-високата скорост на Хъбъл, наблюдавана от други методи на червено отместване, 69 ± 1,2 km/s/Mpc (километра в секунда на мегапарсек (единица дължина в астрономията). Това означава, че за всеки 3,3 милиона светлинни години, отдалечавайки се във Вселената, една галактика се отдалечава от нас с 69 км/сек.

Включването на данни от линиите на абсорбция на далечни квазари води до стойност на Ho от 72.3 ± 1.9 km/s/Mpc. И двата резултата са в съответствие с екстремните стойности на "напрежението на Хъбъл", дългогодишната дискусия за константата на Хъбъл, която отразява скоростта, с която Вселената се разширява.

„Този ​​резултат показва силата на галактическите изследвания за определи количеството на тъмната енергия и как тя еволюира през последните милиард години. Вече правим точни измервания и данните ще станат още по-добри с новите проучвания, които ще се появят онлайн много скоро“, заявява водещият автор д-р Сешадри Надатур.

СправкаTesting Low-Redshift Cosmic Acceleration with Large-Scale Structure
Seshadri Nadathur, Will J. Percival, Florian Beutler, Hans Winther

ИзточникNew test of dark energy and expansion from cosmic structures, University of Portsmouth


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.