Ново изследване дава надежда за отслабване на алергичната реакция към фъстъците

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 септември 2020 в 09:15 4023 0

Кредит pixabay

Ново изследване, публикувано в The Lancet Child & Adolescent Health, дава нова надежда на хората, алергични към фъстъци. Според изследването има възможност да се намали сериозността на алергичната реакция към фъстъците.

Учените подчертават, че алергията към фъстъци е водещата причина за развитието на анафилактичен шок, свързан с хранителен продукт, и засяга около 6,1 милиона души в САЩ. Броят на пациентите се увеличава в последните десетилетия като според едно изследване ръстът на алергията при децата от 2010 г. до 2017 г. е 21 %.

Новото изследване описва и клинично проучване, наречено Артемис, проведено в европейски болници.

Изследвани са 175 деца на възраст между 4 и 17 години с алергия към фъстъците, като им се дава повишаващо се всеки ден количество алерген фъстъчен протеин, или плацебо.  

На онези, които приемат фъстъчения протеин, се дава леко увеличена доза на всеки две седмици в продължение на шест месеца, след което дозата се поддържа за три месеца. 

Учените откриват, че 58% от децата, които са приемали фъстъчен протеин, могат да понесат поне три до четири фъстъка в края на проучването. За сравнение, едва 2% от децата, приемали плацебо могат да постигнат същото. 

Затова учените заключват, че лечението "води до бързо намаляване към чувствителността на фъстъчния протеин". Този резултат далеч не означава, че алергичните хора скоро ще могат да консумират спокойно фъстъци, но учените се надяват, че така ще може да се намали сериозността на реакцията към случаен прием на ядките.

Един от пациентите - Джеймс Редман на 12 години, споделя пред The Times, че сега може да понесе до седем фъстъка, като преди е получавал сериозни алергични реакции дори към следи от фъстъци в храната. 

"Да участвам в проучването беше най-големият шанс в живота ми", споделя момчето. "Сестрите и лекарите бяха наистина грижовни и много забавни. Наистина се надявам, че това изследване ще доведе до лечение, от което други деца с алергия към фъстъците могат да се възползват". 

Източник: Business insider - New hope for peanut allergy sufferers as pioneering study suggests immunotherapy treatment could reduce the severity of reactions

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !