Ново месоядно растение е открито в Западна Канада и тихоокеанското крайбрежие на САЩ

Ваня Милева Последна промяна на 20 август 2021 в 11:00 13391 0

Цветето Triantha occidentalis в блато в провинциалния парк Cypress, Британска Колумбия, Канада. Кредит: Danilo Lima

Първото след 20 години ново месоядно растение е идентифицирано от ботаници.

Деликатната дръжка и красивите бели цветове на Triantha occidentalis може да изглеждат като идеалното място за кацане за едно насекомо, но ако се хване в капана на лепкавите му косъмчета и растението ще изсмуче хранителните вещества от мъртвия му труп.

Това е изненадващото ново откритие на изследователи от Университета на Британска Колумбия и Университета на Уисконсин-Мадисън, подробно описано на 19 август в PNAS.

Растения Triantha occidentalis (преден план) със съцветия с лепкав капан, растящи сред други месоядни растения (росянки) в блато в провинциалния парк Cypress (Кипарис), Британска Колумбия, Канада. Кредит: Danilo Lima

Трианта - вид фалшив асфодел - е първото ново месоядно растение, идентифицирано от ботаници след 20 години. То се отличава с необичайния начин, по който улавя плячка с лепкави косми по цветното стъбло.

„Месоядните растения очароват хората още от Викторианската епоха, защото преобръщат обичайния ред на нещата: това е растение, което яде животни“, разказва съавторът д-р Шон Греъм (Sean Graham), професор в катедрата по ботаника в Университета на Британска Колумбия. „Ние сме развълнувани, че идентифицирахме едно, което расте тук, в нашия собствен двор на западното крайбрежие“.

Растението расте в бедни на хранителни вещества, влажни, но светли райони на западния бряг на Северна Америка, от Калифорния до Аляска. За проучването учените са изследвали екземпляри, растящи на планината Кипарис в Северен Ванкувър, Британска Колумбия.

Пресни екземпляри Triantha occidentalis от Национален парк North Cascades ("Северни Каскади"), Вашингтон, с изглед отблизо, показващ лепкавите червеникави жлезисти косми и уловените насекоми. Кредит: Qianshi Lin

„Особено уникалното за това месоядно растение е, че улавя насекоми близо до опрашените от насекоми цветя“, обяснява водещият автор д-р Циеншъ Лин (Qianshi Lin), докторант по ботаника в Университета на Британска Колумбия. "На пръв поглед това изглежда като конфликт между месоядството и опрашването, защото не би трябвало растението да иска да убива насекомите, които му помагат да се размножава".

„Ние смятаме, че Triantha occidentalis може да балансира месоядството с опрашването, тъй като неговите жлезисти косъмчета не са много лепкави и могат да улавят само мушици и други малки насекоми, така че много по-големите и по-силни пчели и пеперуди, които действат като негови опрашители, не се улавят“, разказва съавторът д-р Том Гивниш (Tom Givnish), професор в катедрата по ботаника в Университета на Уисконсин-Медисън.

Изследването се основава на предишната работа в лабораторията на д-р Греъм, която установи, че в Triantha occidentalis липсва определен ген, който често липсва в други месоядни растения.

Пресен екземпляр Triantha occidentalis от Национален парк "Северни Каскади", Вашингтон, САЩ. Кредит: Qianshi Lin

За да изследва дали растението наистина използва частично за храна насекоми, д-р Лин прикрепя към цветното стъбло плодови мухи, белязани с изотопи на азот-15. Маркерът действа като проследяващо устройство, което позволява на д-р Лин да проследи промените в усвояването на азот от растението.

След това той сравнява резултатите с тези от подобни експерименти върху други видове, които растат в същата област, включително познатото месоядно растение (росянка) и няколко немесоядни растения като контроли.

Изотопният анализ показва значителен прием на азот от Triantha, разстението получава повече от половината от азота си от уловената плячка - сравнимо с росянките в същото местообитание, и други месоядни растения от други места.

Блатото, където е проведен експериментът в провинциалния парк Cypress в Британска Колумбия, Канада. Кредит: Qianshi Lin

Проучването също така установява, че лепкавите косъмчета на цветното стъбло на Triantha произвеждат фосфатаза, храносмилателен ензим, използван от много месоядни растения за получаване на фосфор от плячката.

Близостта на Triantha до големите градски центрове в Западна Канада и тихоокеанското крайбрежие на САЩ предполага, че могат да бъдат открити и други месоядни растения, както и много други екологични изненади, дори и в добре проучени екосистеми.

Справка: “A new carnivorous plant lineage (Triantha) with a unique sticky-inflorescence trap” by Qianshi Lin, Cécile Ané, Thomas J. Givnish and Sean W. Graham, 9 August 2021, Proceedings of the National Academy of Sciences.
DOI: 10.1073/pnas.2022724118

Източник: Insects Beware! This New Carnivorous Plant Wants To Eat You
University Of British Columbia AUGUST 19, 2021

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !