Ново откритие с участие на български астрономи, публикувано в сп. Nature

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 януари 2018 в 17:21 3488 0

Квазар - концепция на художник. ESO / M. Kornmesser

Международен колектив от астрономи с участие на учени от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН ( ИА с НАО ) регистрира безпрецедентно увеличение на блясъка над 200 пъти (избухване) на квазара CTA 102. Той беше наблюдаван в продължение на няколко месеца от различни научни колективи, включително и от учени на ИА с НАО-БАН. Българските наблюдения са получени в оптичната област на спектъра в обсерваториите НАО-Рожен и АО Белоградчик. Към тях са добавени наблюдения в радио, рентгеновата и гама-областите чрез наземни и орбитални обсерватории.

Като причина за силната променливост на блясъка е предложен модел, предполагащ промяна на ориентацията спрямо наблюдателя на излъчващите области, движещи се по протежение на нехомогенна, изкривена релативистка струя (джет). Така, вследствие на релативистките ефекти, минимално изменение на посоката на една излъчваща област би довела до съществени изменения на доплеровия ефект и съответно – до съществени изменения в наблюдавания блясък. Популярен аналог би бил фенерче с много тесен светлинен сноп, насочен в посока към нас, но с минимални промени на ъгъла между светлинния сноп и наблюдателя.

Резултатите са публикувани в престижното научно списание Nature (Raiteri, C. M. et al., 2017, Nature, 552, 374–377). Участниците от ИА с НАО в колектива, направил откритието, са проф. д-р Р. Бачев, доц. д-р Б. Михов, проф. д-р Е. Семков, доц. д-р Л. Славчева-Михова и доц. д-р А. Стригачев.

Изображение на струята от квазара CTA 102, направено от VLBA. Квазарът е на около 8 милиарда светлинни години от нас.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !