Ново поколение малки сателити ще помагат на НАСА при изследването на Земята (видео)

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 10 ноември 2016 в 20:58 5507 0

Кредит MIT Lincoln Laboratory

Започвайки от този месец НАСА планира да изведе в орбита серия от шест малки сателита от следващо поколение, изследващи Земята, за да демонстрира нови подходи при изучаването на нашата променяща се планета.

Тези малоразмерни сателити са с размери от парче хляб до малка пералня и тежат от няколко до 200 килограма. Техният малък размер позволява да бъдат поддържани и прави извеждането им в обита не толкова скъпо струващо, колкото на останалите сателити, имайки предвид че обикновено те биват прикрепяни към други космически мисии като „допълнителен товар“. Това значително ще проправи път за тестването на нови технологии и развитието на науката.

От НАСА планират да изведат в орбита пет от шесте мисии в рамките на следващите няколко месеца, като с тях за първи път ще бъдат приложени нови методи, чрез които да изследваме ураганите на Земята, аерозолите в атмосферата и други важни метеорологични данни.

Ето с какво разполага НАСА:

RAVAN - Radiometer Assessment using Vertically Aligned Nanotubes, сателит от серията CubeSat. Чрез него ще бъдат направени основополагащи измервания за разбирането на парниковия ефект върху климата.

HARP – Hyper Angular Rainbow Polarimeter – сателит, който ще измерва частиците във въздуха и разпределението и размера на капките в облаците с нов метод, който ще разглежда обекта от различни перспективи.

IceCube – ще използва високочестотен радиометър, за да измерва леда в облаците.

MiRaTA – Microwave Radiometer Technology Acceleration – разполага с много от възможностите на големите метеорологични сателите, събрани до размерите на кутия за обувки. Данните могат да бъдат използвани за по-прецизни метеорологични прогнози.

Освен тези сателити НАСА ще използва две роботизирани научни мисии, първата от които планира да изстреля през декември.

CYGNSS – Cyclone, Global Navigation Satellite System, ще бъде първото околоземно сателитно „съзвездие“. Осем идентични сателита ще летят във формация, за да измерват интензитета на вятъра над океаните, което ще даде възможност на учените да изучат по-добре тропическите циклони.

TROPICS – Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats ще използва радометричните инструменти на MiRaTA за да прави чести измервания на температурата и профилите на водната пара по време на жизнения цикъл на различните бури.

За да разкаже повече за първата мисия – CYGNSS от НАСА планират специален брифинг в 13 часа EST (20 часа българско време) на 10 ноември 2016 година, което може да гледате на живо тук 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !