Ново проучване опровергава твърдението, че "това, което не ни убива, ни прави по силни"

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 юни 2020 в 08:20 3947 0

Кредит pixabay

Изразът "това, което не ни убива, ни прави по-силни" е толкова познат и разпространен, че ежедневно го използваме в разговори и е част от текстовете на редица песни.

Но ново проучване, публикувано в British Journal of Psychiatry, открива, че тази сентенция всъщност е погрешна. Според учените минали стресови преживявания не ни правят по-устойчиви на бъдещи травми.

Всъщност изследователите дори предполагат обратното - минали стресови фактори правят хората по-чувствителни на бъдещи травми, което повишава шансовете им да развият психологически проблеми.

"Надяваме се, че това изследване ще предизвика интерес при все по-големия брой природни бедствия годишно - основно следствие от климатичните промени - като опустошителното земетресение, което засегна Чили и съседните страни", обяснява Кристина Фернандез (Cristina Fernandez), психиатър и епидемиолог от Университета Браун в Роуд Айлънд и водещ автор на изследването. "Непосредственото глобално влияние от тези катастрофални събития върху човешките животи и икономиката са добре познати. За съжаление, въпреки голямата му тежест, проблемите на психичното здраве не получават такова внимание или финансиране."

Изследването е проведено съвместно между учени от Университета Браун и Университета на Консепсион в Чили.

Екипът проучва 1 160 чилийци през 2003 и 2011 - преди и след шестото най-силно земетресение в света и последващото цунами, ударило страната през 2010 г.

Когато проучването започва през 2003 г., никой от участниците не страда от посттравматичен стрес или депресия. След земетресението през 2010, 9,1% от оцелелите са диагностицирани с посттравматичен стрес, а 14,4% с депресия.

Рискът от развитие на тези разстройства е особено висок при хора, които са преживели няколко стресови събития като сериозна болест или травма, смъртта на близък човек, развод, безработица или финансови проблеми, проблеми със закона и др.  

Учените обясняват, че за повишаването на риска от посттравматичен стрес, хората трябва да са преживели четири или повече силно стресови ситуации преди бедствието.

Депресията се обяснява по малко по-различен начин - всяко стресово събитие преди бедствието, дори единично, повишава опасността човекът да развие депресия след бедствието като всеки добавен нов стрес увеличава риска повече, се твърди в изследването.

Учените обясняват, че и двата резултата предполагат, че оцелелите от бедствието в Чили, които са имали повече стресови преживявания и травми, са в по-голяма опасност да развият посттравматични психологически проблеми, в сравнение с онези, които са изпитвали по-малко или никакъв стрес преди това.

Източник: PsychCentral - What Doesn’t Kill You Makes You Stronger” Proven False By New Research

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !