Ново видео развенчава митовете за мононатриевия глутамат

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 ноември 2019 в 10:16 7643 0

Кредит pixabay

Митът, че мононатриевият глутамат (MSG) е вреден, е една от все още разпространените погрешни концепции за храните. Твърденията варират от по-общото "не е здравословен", чак до това, че е увреждащ невротоксин, който води до пристрастяване към храните тип фаст фууд. 

Изглежда, че колкото и експерти да потвърждават безвредността на тази добавка, все още много солени храни и инстантни спагети носят с гордост етикети, че не съдържат MSG.

Именно затова последното YouTube видео на канадската диетоложка Аби Шарп (Abbey Sharp) е особено актуално. В рамките на 13 минути, експертът разбива някои от митовете, свързани с MSG, обяснявайки по разбираем начин научната материя. 

Видеото е отговор на друго популярно видео от 2008 г. "Истината за MSG", в което хиропракторът Винсент Белонзи (Vincent Bellonzi) прави научно изглеждащи твърдения, че веществото е токсин, който "активира системата за възнаграждение" и прави хората неспособни да контролират емоциите си и ги води към затлъстяване. Нищо от това обаче не е истина.

Ето и кратко обобщение на фактите около мононатриевият глутамат.

Много храни, богати на белтъци съдържат глутаминова киселина, химично вещество, използвано от живите организми в метаболизма на протеините.

Когато тази киселина или някоя от солите й се разтвори във вода се получават отрицателно заредени йони, наречени глутамати, които са отговорни за петия вкус - умами. Класически примери на храни, естествено богати на глутамати са консервираните домати, соевият сос и зрялото сирене. 

Противниците на MSG ще кажат, че не е същото като "естествените неща", но това не е вярно - от химична гледна точка когато веществото е разтворено, обогатяването на вкуса е съвсем същото, както при природно съдържащите го храни. 

Друго от погрешните твърдения е, че мононатриевият глутамат обърква химията на мозъка. Докато глутаматите наистина са невротрансмитери, консумацията им не означава, че отиват направо в мозъка. 

"Изглежда малко, сякаш този човек е смесил фактите", заявява Шарп в отговор на идеята, че MSG e невротоксин. 

В нейното видео е обяснено в детайли защо MSG не преминава в мозъка, не ни прави дебели, нито води до развитието на симптоми на аутизъм.

Шарп засяга и митът за т.нар. "синдром на китайския ресторант", като дори споменава потенциални ползи от употребата на мононатриевия глутамант като подпомагане хранене на възрастните или намаляване на приема на готварска сол. 

Източник: Science alert - This Simple Video Breaks Down The Real Truth About MSG Safety, With Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !