Новооткрит малък молец е наречен на Доналд Тръмп

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 януари 2017 в 14:34 4996 0

Кредит Vazrick Nazari

"Прическата" на новия вид молци Neopalpa donaldtrumpi е вдъхновила научното им име.

Миниатюрен молец с размах на крилата само 9 милиметра е първият вид, с който е почетен новия президент на Съединените щати, Доналд Тръмп, пише Live Science.

Резултатите са публикувани онлайн на 17 януари в списание ZooKeys.

Жълто-белите люспи на главата на молеца наподобяват емблематичната прическа на Тръмп, вдъхновяват за името Neopalpa donaldtrumpi, пише еволюционният биолог Вазрик Назари (Vazrick Nazari), автор на новото проучване.

Местообитанието на молеца се простира от Южна Калифорния в САЩ до Баха Калифорния в Мексико. Стената, която новоизбраният президент предлага да се изгради по границата между двете страни би могла да раздели участъка на местообитанието на новия вид. Ученият иска и да привлече вниманието на обществото към проблема за опазване на местообитанията на редките видове животни.

"Неговата отличителна форма на крилото и неговият уникален ДНК баркод веднага го определят като нов и неописан вид", заяви Назари.

Новият вид е открит от Назари по време на проучване на сбирката на Музея на ентомология Богарт. 

Назари изследва седем екземпляра Neopalpa donaldtrumpi - шест мъжки и една женска. Средната дължина на тялото е приблизително една и съща, около 9 мм.

Характерни модели на крилата и други белези на Neopalpa donaldtrumpi.

Цялата глава на молеца е покрита с жълтеникаво-бели люспи и "често груба", с допълнително оранжево-жълто оцветяване, което Назари описва като "характерно". Техните миниатюрни тела са почти бели, а крилата им са кафяви или сиво-кафяви, пише Назари в изследването.

Да се използват имена на политици, за да се нарекат животни не е рядкост. Така, в чест на отиващия си президент Обама са наречени риба, паяк, паразитен червей и изчезнал гущер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !