Новосинтезиран пептид разрушава коронавируса SARS-CoV-2

Ваня Милева Последна промяна на 02 април 2020 в 12:11 11080 0

Zhang et al са проектирали пептид, който може да се свърже с част от шиповия протеин на SARS-CoV-2. Кредит: Christine Daniloff, MIT.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са синтезирали химически нов пептид (къс протеинов фрагмент), който може да се свърже с част от шиповия протеин на SARS-CoV-2, ключов протеин, отговорен за проникването на вируса в клетките на бозайниците. Така новото вещество може потенциално да обезоръжи коронавируса.

„Имаме важно съединение, което искаме да изследваме, защото то взаимодейства с вирусния протеин по начина, по който предвиждаме, че ще взаимодейства, така че има шанс да попречи на навлизането на вируса в клетката на гостоприемника“, заяви водещия автор д-р Брад Пентелуте (Brad Pentelute), изследовател в катедрата по химия в MIT.

Коронавирусите, включително SARS-CoV-2, имат много протеинови шипове, стърчащи от вирусната обвивка.

Специфичен регион на шиповия протеин на SARS-CoV-2, известен като рецептор-свързващ домейн (RBD - receptor-binding domain), се захваща с рецептор, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE2). Този рецептор се намира на повърхността на много човешки клетки, включително тези в белите дробове.

С надеждата за разработване на лекарства, които биха могли да блокират навлизането на вируса, д-р Пентелуте и колегите му извършват компютърни симулации на взаимодействията между ACE2 рецептора и рецепторно свързващия домен на шиповия протеин на SARS-CoV-2.

Тези симулации разкриха местоположението, където рецептор-вързващият домейн се свързва към ACE2 рецептора - участък от протеина ACE2, който образува структура, наречена алфа спирала.

„Този ​​вид симулация може да ни даде представа за това как атомите и биомолекулите си взаимодействат помежду си и кои части са от съществено значение за това взаимодействие“, разказва водещият автор д-р Гънуей Джан (Genwei Zhang), докторант във факултета по химия в MIT.

„Молекулярната динамика ни помага да стесним търсения конкретен регион, към които искаме да се съсредоточим, за да разработим терапевтици.“

След това учените използват технологията за синтез на пептиди, за да генерират бързо пептид с 23 аминокиселини със същата последователност като алфа спиралата на ACE2 рецептора.

Тяхната поточна машина за синтез на пептиди може да образува връзки между аминокиселини, градивните блокове на протеините за около 37 секунди и за по-малко от час - да генерира пълни пептидни молекули, съдържащи до 50 аминокиселини.

Те синтезират по-къса последователност от само 12 аминокиселини, открити в алфа спиралата, и след това тестват и двата пептида, използвайки  инструмент, който може да измери колко силно се свързват двете молекули.

Изследователите откриват, че по-дългият пептид показва силно свързване с рецептор-свързващия домейн на шиповия протеин на SARS-CoV-2, докато по-късият показва незначително свързване.

Сега екипът разработва около 100 различни варианта на пептида с надеждата да увеличи неговата сила на свързване и да го направи по-стабилен в организма.

„Убедени сме, че знаем точно къде взаимодейства тази молекула и можем да използваме тази информация за усъвършенстване, така че се надяваме да получим по-висок афинитет и повече потентност, за да блокираме проникването на вируса в клетките“, заявява д-р Пентелуте.

Междувременно изследователите вече са изпратили оригиналния си 23-аминокиселинен пептид в изследователска лаборатория в Медицинското училище Icahn School of Medicine at Mount Sinai в Манхатън, Ню Йорк за тестване на човешки клетки и потенциално в животински модели на инфекция COVID-19.

Справка: The first-in-class peptide binder to the SARS-CoV-2 spike protein
G. Zhang, Pomplun, A. R. Loftis, A. Loas, B. L. Pentelute
doi: https://doi.org/10.1101/2020.03.19.999318, bioRxiv.org 

ИзточникNewly-Synthesized Peptide Could Disarm SARS-CoV-2 Coronavirus, Massachusetts Institute of Technology.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !