ОАЕ избра първата арабска жена за обучение за астронавт

Ваня Милева Последна промяна на 12 април 2021 в 00:03 1833 0

Гражданката на Емирството Нора ал Матруши (вляво), първата арабска жена, избрана да се обучава за астронавт, и Мохамад ал Мула, също избран да се обучава за астронавт. Кредит: Mohammed Bin Rashid Space Centre (MBRSC)

Следвайки плановете си за развитието на космическия си отрасъл, за да диверсифицира икономиката си, Обединените арабски емирства избраха първата арабска жена, която се обучава за астронавт.

Гражданката на Емирството Нора ал-Матроши (Nora al-Matrooshi), 27-годишна жена, машинен инженер, която в момента работи в Националната петролна строителна компания в Абу Даби, ще се присъедини към класа на НАСА за астронавт през 2021 г. в САЩ.

ОАЕ използва своята космическа програма, за да развие своите научни и технологични възможности и да намали зависимостта си от петрола.

През февруари сонда от ОАЕ достигна орбита около Марс, първата междупланетна експедиция на арабския свят. ОАЕ планират да изстрелят луноход до 2024 г. и дори визия за база на Марс до 2117 година.

Към Матроши ще се присъедини още един жител на Емирството, Мохамед ал-Мула (Mohammed al-Mulla), с който стават общо четирима души по програмата за астронавти на ОАЕ. Сред тях е Хаза ал-Мансури (Hazza al-Mansouri), който стана първият гражданин на ОАЕ в космоса през 2019 г., когато летя до Международната космическа станция.

Нора е една от 4300 кандидати, оценявани по научни способности, образование и практически опит, а след това и по физическо, психологическо и медицинско състояние, съобщава Космическият център "Мохамед бин Рашид" в Дубай (MBRSC).

ОАЕ стартираха Националната си космическа програма през 2017 г. за развитие на местни експертни познания. Страната с населението от 9,4 милиона, повечето от които са чуждестранни работници, няма научната и индустриална база като големите космически държави.

Източник: UAE selects first Arab woman for astronaut training,  Reuters

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !