ОАЕ успешно изстреля първата арабска космическа мисия към Марс

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 юли 2020 в 06:54 6064 0

Кредит UAE Space Agency

Художествена интерпретация на мисията около Марс.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) успешно изстреляха първата арабска космическа мисия до Марс. Хоуп (надежда, на арабски Al Amal) се отправи към Червената планета след излитането си от японския космически център Танегашима в неделя, 19 юли.

Мисията цели да проучи как се променя атмосферата на Марс. Космическият кораб ще е в орбита около планетата и ще засича как свойствата на атмосферата се повлияват от геоложките събития. Марс има един от най-големите каньони в Слънчевата система и най-високата планина - Олимп Монс, угаснал вулкан с височина 27 километра. Този обект със сигурност променя атмосферата над него и предстои Хоуп да разбере как и до каква степен. 

Благодарение на Хоуп ще получаваме и информация за времето на Марс и тези данни ще бъдат споделяни свободно с учените в над 200 научни института и университета по света. Хоуп, известна и като Марсианската мисия на Емирствата, е построена в космическия център Мохамед бин Рашид съвместно с Университета на Колорадо Болдър, Щатския университет на Аризона и Университета на Калифорния, Бъркли.  

Схема на пътуването и разгъването в орбита на мисията Хоуп. Кредит: EMIRATES MARS MISSION

Очаква се корабът да навлезе в орбита около Марс на 15 февруари 2021 г. Това седеммесечно пътуване, само за да се достигне Червената планета, е едно от възможно най-кратките. На всеки 780 дни се отваря прозорец за изстрелване, когато Земята и Марс са на най-малко възможно разстояние едни от други и затова Хоуп няма да е сама в своето пътуване към Марс.

По-късно през седмицата, на 23 юли, се очаква китайската мисия Тиенуън-1 също да бъде изстреляна. Тя е съставена от модул, който да кацне и марсоход и ще е първата китайска мисия, която ще кацне на Марс. Ще бъдат изследвани възможностите са живот на планетата, както и марсианската повърхност както никога преди. Мисията е оборудвана с радар, който може да сканира до 100 метра под повърхността. 

И накрая, но не на последно място, трябва да отбележим мисията на НАСА Марс 2020, която включва марсохода Персеверънс и марсианския хеликоптер Индженюити, първото летящо средство, което ще бъде изпратено на друга планета. Изстрелването на Марс 2020 беше отложено неколкократно заради лошо време, но засега е планирано за 30 юли. Очаква се и Тиенуън-1 и Персеверънс да кацнат на Червената планета през Февруари 2021 г. 

Източник: IFLScience - UAE Successfully Launches Its First-Ever Mission To Mars

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !