ОПГ от маймуни избяга от лаборатория в Тексас (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 април 2018 в 11:22 3850 0

Кредит TexasBiomed/YouTube

Бабуините в Института за биомедицински изследвания на Тексас и инструментът на престъплението.

Четири бабуина направиха смело бягство от изследователски център и бяха преследвани половин час преди да бъдат заловени отново.

Това е вдъхновяващ пример за изобретателността на приматите и способността им да работят в екип, за да  вкусят от свободата, подчертава ScienceAlert

Бягството се състоя в събота от Института за биомедицински изследвания на Тексас (TBRI) в Сан Антонио и се извърши благодарение на умелото използване на 208-литров син варел. Но те не се скриха в него. Избягалите използваха варела като стълба, която да им помогне да преодолеят стените на загражденията си.

Служителите в центъра, в което се помещават почти 1100 животни, осъзнаха опита за бягство в събота следобед, като по-късно разбраха, че група бабуини са изправили един от варелите до стената на заграждението, за да извършат бягството си.

Заграждението на павианите. (TexasBiomed / YouTube)

Тези варели, които преди няколко месеца са вкарани в заграждението, трябваше да действат като "елемент на обучение", като поощряват инстинктите и поведението на животните като освобождават храна, когато бабуините (наричат се и жълт павиан) ги преобръщат.

Възможно е обаче те да са ги вдъновили да ги използват за нещо повече.

"Те са много умни животни", заяви говорителят на TBRI Лиза Круз пред Gizmodo. "Наистина не знаем как са успели да изправят варела, но някак си са до направили и той се намираше на точното място, достатъчно близо до стената на заграждението, така че павиан да може да скочи отгоре му и после да пресскочи оградата".

По време на инцидента четири бабуина използват импровизираната си стълба, за да преодолеят високите стени на заграждението, които са наклонени навътре, за да предотвратят катеренето.

След като бягълците достигат върха, изглежда, че един от екипа се разколебава и доброволно се връща в заграждението.

Другите трима бегълци нямат такива колебания и в крайна сметка се се прехвърлят и през втората, по-малко внушителна  ограда около института - и стигат до местните пътища, където стряскат шофьори и зяпачи.

"Може да се каже, че [персоналът на института] бе паникьосан, защото не искаше да ги нарани, защото се опитваха да ги вкарат в загражднието, но животните нямаха такова намерение" - коментира един от свидетелите Янел Бутон пред KSAT News.

След 20-минутно преследване екипът на TBRI успя да прибере трите бабуина.

Хубаво, че никой от тези бабуини не е бил ранен по време на бягството, но като се има предвид етичните опасения, които мнозина имат за опитите върху животни, не всеки е убеден, че това е щастлив край за маймуните.

"Те спечелиха свободата си, позволете им да отидат в резерват, някои животни са твърде чувствителни, за да бъдат подложени на това", пише хирургът Юджийн Гу в Twitter.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !