Обявен е носителят на една от най-престижните награди за математика

Наградата ще бъде връчена на Робърт Лангландс

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 март 2018 в 12:23 7948 0

Канадският учен Робърт Лангландс стана носител на наградата "Абел" за 2018 г., една от най-престижните за математика, "за визионерската му програма, свързваща репрезентационната теория с теорията на числата", съобщава сайтът на наградата.

Наградите "Абел" , заедно с наградата "Филдс", се смятат за математически еквивалент на Нобеловата награда.

Норвежката академия за наука и литература реши да присъди високото отличие на Лангландс (Robert P. Langlands) от Института за напреднали изследвания в Принстън, САЩ, за неговата работа от 1967 година. По това време той е 30-годишен доцент в Принстън, работещ по време на коледната си почивка. Той написва писмо от 17 страници на големия френски математик Андре Вейл (André Weil), очертавайки някои от новите си математически прозрения.

"Ако може да го прочетете само като разсъждения, бих го оценил високо", пише той. - Ако не - сигурен съм, че имате наблизо кошче за отпадъци".

За щастие писмото не завършва в кошчето за отпадъци. В писмото му се въвежда теория, която създава съвсем нов начин на мислене за математиката - тя предлага дълбоки връзки между две области, теорията на числата и хармоничния анализ, за които преди това се смяташе, че нямат допирни точки. 

Познанията на Лангландс са толкова радикални и толкова богати, че механизмите, които предложи да свържат тези математически области, доведоха до проект, наречен Langlands program. Програмата събра стотици от най-добрите математици от цял свят през последните петдесет години. Никой друг проект в съвременната математика не е толкова всеобхватен, с толкова много фундаментални резултати и с толкова много хора, които работят върху него. Дълбочината и обхвата й се увеличават, а програмата "Лангландс" сега често се описва като голяма единна теория на математиката.

Церемонията по награждаването ще се състои в Осло на 22 май. Размерът на паричното възнаграждени е 715 хиляди долара.

Лангландс е роден в Ню Уестминстър (Британска Колумбия) през 1936 година. Завършва университета в Британска Колумбия с бакалавърска степен през 1957 г., на същото място през 1958 г. получава магистърска степен. Той защитава докторската си дисертация в Университета Йейл през 1960 г. В момента е професор в Института за напреднали изследвания в Принстън, Ню Джърси (САЩ). Спечелил е няколко награди като признание за изключителния му принос към теорията на автоморфните форми.

Миналата година наградата "Абел" бе връчена на Ив Майер (Yves Meyer) от École normale supérieure Париж, Франция "за пилотното му роля в развитието на математическата теория на уейвлетите" - математически функции, използвани за разлагането на функции или непрекъснати във времето сигнали по честотни елементи и изучаването на всеки честотен елемент с разделителна способност, съответстваща на мащаба му.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !