Обидите са като словесни шамари. Ново изследване проучва връзката между езика и емоциите (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 20 юли 2022 в 00:00 4498 0

Обидите са като словесни шамари

Кредит StockSnap.io (CC0 1.0)

Обидите са като словесни шамари.

Вербалните обиди може не винаги да са умишлени, но последиците от тях могат да оставят емоционален белег. Именно това проучват психолингвисти в ново изследване, озаглавено "Свикват ли хората с обидния език?", публикувано в Frontiers in Communication.

Хората сме силно социален вид. Разчитаме на постоянно променящата се динамика на сътрудничеството и междуличностните отношения, за да оцелеем и да се развиваме. Думите играят голяма роля в тези отношения, тъй като те са инструменти, използвани за разбиране на междуличностното поведение. Като такива думите могат да нараняват, но ние знаем малко за това как се проявява въздействието на думите, когато някой преживява нанесената му обида.

Тъй като обидите представляват заплаха срещу нашата репутация и срещу нашето „аз“, те предоставят уникална възможност за изследване на връзката между език и емоция. 

Изследователите установяват, че да чуваш обиди е като получиш "шамар в лицето", независимо от начина, по който е направена обидата. Те използват записи на електроенцефалография (ЕЕГ) и кожна проводимост (КК), за да сравнят краткосрочното въздействие на повтарящи се положителни оценки и вербални обиди.

Вербалните обиди се записват в дългосрочната памет

Учени изследват въздействието на обидите, за да проверят дали обработката на словесни обиди е по-малко впечатляваща от повтарящи се комплименти, съобщава Phys.org.

Авторът д-р Марийн Струиксма (Marijn Struiksma) от Университета в Утрехт заявява, че вербалните обиди предизвикват каскада от припокриващи се процеси в различни части, които могат да бъдат засегнати по различен начин. Някои от тях могат бързо да отшумят, докато други могат да останат силно въздействащи.

Изследователите използват ЕЕГ и компютърна томография при 79 участнички, които са помолени да прочетат серия от повтарящи се твърдения, разделени в три категории: обиди като "Линда е ужасна", комплименти като "Линда е впечатляваща" и неутрални твърдения, които са фактически описателни като "Линда е холандка".

За да проверят дали има разлика, когато твърденията са насочени към тях или не, в половината от трите серии е използвано името на участника, а в другата половина - на някой друг. Експериментът не включва реално взаимодействие между участниците и друг човек. На участниците е казано, че изявленията са казани от трима различни мъже.

Изследователите откриват, че дори при неестествени условия -  в лабораторна обстановка, без реални човешки взаимодействия и изявления, идващи от фиктивни хора - словесните обиди все пак могат да ви "докоснат", независимо за кого е обидата и дали е повторена.

По-конкретно, ЕЕГ показва, че амплитудата Р2, формата на вълната на свързания със събития потенциал (ERP) е много силен при повторение и не зависи от това за кого е обидата. P2 е компонент на формата на вълната на свързания със събитието потенциал (ERP), измерен на човешкия скалп.

В обстановката на експеримента обидите се възприемат като мини шамари по лицето, обяснява Струиксма: „Нашето проучване показва, че в психолингвистичен лабораторен експеримент без реално взаимодействие между говорещите, обидите се възприемат като словесни „мини шамари в лицето“, така че включените силно отрицателни оценъчни думи, които участникът чете, автоматично привличат вниманието му по време на лексикалното възпроизвеждане, независимо от това колко често се случва това възпроизвеждане."

И все пак проучването показвао ефектите от обидите в изкуствена среда. Участниците ще са разпознали обидите като такива, но като деконтекстуализирани изявления действителните емоционални ефекти от обидите губят сила. Изучаването на обиди в реална среда остава етично предизвикателство.

Резултатите разкриват, че мозъците с повишена чувствителност към негативни думи могат лесно да улавят обидите и да им придават емоционално значение, записвайки ги в дългосрочната памет. От друга страна, комплиментите предизвикаха по-малко интензивен P2 ефект, показвайки негативно отклонение в степента на внимание, което автоматично се разпределя към негативни спрямо положителни междуличностни ситуации.

Психологията на вербалните обиди

Янис Габриел (Yiannis Gabriel), професор по теория на организацията в Университета в Бат, посочва, че в обидите участват две страни: извършителят и обидената страна.

Но защо хората причиняват обиждат другите?

Херман Хесе, немско-швейцарски поет, романист и художник, веднъж споделя: "Ако мразиш един човек, ти мразиш нещо в него, което е част от теб самия. Това, което не е част от нас, не ни пречи."

Някои психолози смятат, че всеки човек има нещо, което не иска да излага на показ или да говори за него, защото е нежелано и негативно. Но когато потиснатите притеснения и чувства не се лекуват или не се решават, това кара някои хора да използват обидата, за да отприщят гнева си, да избягат от справянето с болката или травмата и да я използват като свой начин упражнявайки контрол над друг човек и да се чувстват силни, коментира Gulf News.

Хората изричат обиди, защото не познават нищо по-добро. Те просто повтарят това, което са видели вкъщи, в училище и на работа, където обиждането се превръща в навик.

Обидите могат да бъдат под различни форми, например когато се поругават ценни предмети, оскверняват се символи, връщат се подаръци и се отказват покани. Също така, обидата може да бъде брутална, недвусмислена и директна, фина, която може да се открие в изражението на лицето или в напускането на помещението в щадящо човека отстъпление.

Справка: Do People Get Used to Insulting Language?
Marijn E. Struiksma1, Hannah N. M. De Mulder and Jos J. A. Van Berkum
Front. Commun., 18 July 2022
https://doi.org/10.3389/fcomm.2022.910023

Източник:

Hearing Insults Are Like Verbal Slaps to the Face; New Research Explores Link Between Language and Emotion
Margaret Davis,  ScienceTimes.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !