Обикновените настинки могат да са подготвили имунната ни система за COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 10 август 2020 в 07:57 7866 0

Кредит NASA

Настинките, които сме прекарали преди години, може да се окажат полезни, ако на организма ни му се наложи да се бори с новия коронавирус.

Според проучване, публикувано наскоро, някои хора, които никога не са били изложени на новия коронавирус, могат да имат Т клетки, които реагират на него. Учените смятат, че това е така, защото тези клетки преди това са се научили как да идентифицират и да се борят с коронавирусите, които причиняват обикновените настинки.

Т клетките са вид бели кръвни клетки (левкоцити), решаваща част от защитата на организма срещу вируса. Те идентифицират и унищожават заразените клетки, като същевременно информират В клетките как да изработят нови антитела. Когато сме заразени, имунната ви система генерира както антитела, така и тези бели кръвни клетки.

Нивата на антителата могат да спаднат през месеците след инфекцията, но Т-клетките "помнят" години наред и могат да помогнат да се неутрализира друга атака, ако същият вирус някога се върне.

Последните изследвания показват, че Т клетките, които помнят как да се борят с други коронавируси, могат да дадат на хората имунологичен старт на съпротива срещу новия коронавирус.

"Това би могло да помогне да се обясни защо някои хора проявяват по-леки симптоми на заболяването, докато други се разболяват тежко", отбелязва съавторът на новото проучване Алесандро Сет (Alessandro Sette). Той обаче предупреждава, че е твърде рано да се каже дали тази съществуваща имунологична памет влияе върху резултатите на пациентите с COVID-19 .

Някои Т клетки разпознават новия коронавирус, без да са го виждали преди

Екипът на Сет анализира кръвни проби, събрани между 2015 и 2018 г. от 25 души, които, разбира се, никога не са имали COVID-19. Те откриват, че тези неизлагани на SARSCoV2 лица имат Т-клетки, които могат да разпознаят както новия коронавирус, така и четирите типа обикновени коронавируси.

Тези констатации, изградени на базата на изследване на Сет, публикувано през май, в което той описва 10 души, които никога не са били излагани на новия коронавирус, но все пак са имали Т клетки, способни да идентифицират и реагират на него.

Той извършва и по-голям анализ, като разглежда данни от кохорти в САЩ, Холандия, Германия, Сингапур и Обединеното кралство и заключава, че белите кръвни клетки от 20% до 50% от неизлагани на SARSCoV2 лица значително реагират на новия коронавирус.

"Проявяващата се имунна реактивност съществува до известна степен в общата популация", пише Сет в анализа.

Две други скорошни проучвания предлагат още повече доказателства за това заключение.

Първото, публикувано миналия месец, открива, че сред 68 здрави германци, които никога не са имали COVID-19, повече от една трета са имали Т клетки, които са реагирали на вируса. Второто, публикувано в списанието Nature, установява, че повече от половината от група от 37 здрави хора, които никога не са срещали с COVID-19, имат Т клетки, които могат да разпознаят новия коронавирус.

Проучването в Nature също изследва 23 души, преживели SARS - който също е коронавирус - и открива, че все още имат специфични за SARS Т-клетки 17 години след като са били болни. Същите Т клетки също могат да разпознаят новия коронавирус.

Хората с кръстосано реагиращи Т клетки могат да постигнат по-бърз имунен отговор

Най-вероятното обяснение на тези наблюдения е феномен, наречен кръстосана реактивност: когато Т клетки, разработени в отговор на един вирус, реагират на подобен, но неизвестен досега патоген.

Това може да подкрепи имунната система.

"Започваме с малко предимство - начален старт в надпреварата във въоръжаването между вируса, който иска да се възпроизведе, и имунната система, която иска да го елиминира", заявява Сет пред Business Insider.

При липса на кръстосано реагиращи Т клетки, тялото ни трябва да изгражда защитата си от нулата - което би могло да повлияе колко целесъобразно може да реагира имунната система на атакуващия вирус. Поради това различните нива на кръстосана реактивност могат да се "преобразуват в различна степен на защита", коментира Сет.

„Наличието на силен Т-клетъчен отговор или по-добър Т-клетъчен отговор може да ви даде възможност да изработите много по-бърз и по-силен отговор“, добавя той.

Източник: Common Colds May Have 'Primed' Some People's Immune Systems For COVID-19, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !