Облекло, третирано с определен препарат, може да отблъсне кърлежите

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 май 2018 в 10:11 11080 1

Кредит CDC Public Health Image Library

Перметринът в дрехите предпазва от кърлежите Ixodes scapularis, Amblyomma americanum и Dermacentor variabilis

Ако покрием дрехите си с химикал, наречен перметрин, това може да ни защити от кърлежи, които разпространяват опасни болести, според изследване на учени от Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC).

Препаратът  перметрин се използва и у нас срещу въшки по главата.

В новото проучване, публикувано вчера, 24 май, в Journal of Medical Entomology, изследователите показват, че третираните с перметрин дрехи могат сериозно да объркат кърлежите.

100 процента от възрастните кърлежи се задържат в продължение на 5 минути върху обикновени панталони, наклонени под ъгъл от 45 градуса, но ако са третирани с перметрин, 42,5 процента изпадат изцяло, останалите са сериозно объркани. Изследователите установяват, че само 25% от кърлежите се движат нормално след излагането.

"Всички видове тествани кърлежи на различна възраст изпитват дразнене, "пари им под краката", след като влязат в контакт с третирани с перметрин дрехи", разказва Ларс Ейсен (Lars Eisen) ентомолог от CDC от изследователския екип.

Перметрин не е нов химикал. Препоръчва като средство срещу въшки и краста и не е известно да е бил токсично за хората - макар че може да предизвика леко дразнене при по-чувствителна кожа. Продават се вече  дрехи, покрити с материала. Един производител ги предлага на пазара като отблъскващи "комари, кърлежи, мравки, мухи и други насекоми", покритието на дрехите издържа най-малко 70 пъти пране в перална машина. 

Изследователите твърдят в статията, че все още не е известно колко дълго остава ефективен перметринът върху облеклото, тъй като всички тествани дрехи са прясно третирани.

Но тези резултати показват реална полза при третираните с перметрин чорапи, панталони и други дрехи, казват изследователите.

Кърлежите са причинители на редица сериозни заболявания, както обяснява Live Science, включително лаймска болест. А местообитанията им се разширяват, вероятно поради изменението на климата. Това налага да се търсят ефективни мерки за защита.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.05 2018 в 12:15

Интересно. Останал ли е кърлеж, чувствителен към перметрин?

У нас с вещества от тази група се пръска профилактично в паркове и градинки.