Обратим процес ли е нарушаването на съня вследствие на остаряване?

Галина Викторова Последна промяна на 16 април 2015 в 12:38 7735 0

Кредит wdr.de

Сънят е от съществена важност за човешкото здраве. Но с напредване на възрастта при много хора качеството на съня се нарушава, вследствие на което спада и качеството на живот.

Учени от Института Макс Планк, секция „Биология на остаряването“, са изследвали плодовата мушица (Drosophila melanogaster), за да разберат как процесите на остаряване водят до нарушения на съня. Резултатите показват, че обусловеното от възрастта влошаване на съня може да бъде предотвратено и вероятно дори е обратим процес, съобщава сайтът на института.

Изследване процесите на остаряване чрез проучване жизнения цикъл на плодовата мушица

От средата на 19-ти век очакванията на хората от живота непрекъснато се покачват. Подобряването качеството на живот и всеобхватното здравеопазване доведоха до това, че в процеса на остаряване хората остават здрави по-дълго във времето и животът им се удължава. И все пак напредването на възрастта увеличава риска от хронични и животозастрашаващи заболявания – към тях спадат рак, сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания. Качеството на съня, а оттам и качеството на живота също се влошават с възрастта. Изследователите от Института Макс Планк са си поставили за цел да проучат как остаряването влияе върху съня и преди всичко кои фактори играят роля за това, изучавайки плодовата мушица Drosophila melanogaster.

В цял свят Drosophila melanogaster е един от най-изследваните организми и заедно с това се е превърнал в класически обект за проучване процесите на стареене. Плодовата мушица има много кратък живот – около 70 дни. Това я превръща в идеален обект за изследване за учените, тъй като за сравнително кратко време може да бъде наблюдаван целия жизнен цикъл на насекомото. Освен това целият наследствен материал на мушицата е вече познат на учените, а голяма част от нейните гени се проявяват в подобна форма и при хората.

Плодовата мушица (наречена още винена мушица) спада към семейството на дрозофилите и е един от най-добре изучените обекти на проучвания в световен мащаб. Снимка: Max-Planck-Institut für Biologie des Alterns/Grönke

Подобрено качество на съня при мухите

Сънят при D. melanogaster притежава много общи черти с този на хората. Към това се причисляват и смущенията в съня, обусловени от напредването на възрастта. Точно както хората мушиците спят през нощта, денем са активни и дори е възможно съвсем точно да се наблюдава кога и колко дълго спят. Качеството на съня се проучва, като се измерва колко често мухите се будят. Това от своя страна дава възможност да се изследва влиянието на определени субстанции/вещества и други фактори върху съня като възрастта на насекомите и съответната им генетична предразположеност. Така наскоро учените откриха, че понижената активност на инсулина /IGF-1 рецепторния сигнален път води до подобряване качеството на съня през нощта и повишава активността през деня.

Снимка на система за контрол на активността на дрозофили, с чиято помощ лесно се измерва активността, съотв. съня на мухите. При активност мухите летят насам-натам в тръбичката, а лъч инфрачервена светлина измерва честотата на движенията. Снимка: Max-Planck-Institut für Biologie des Alterns/Grönke

Като цяло информацията от външни или вътрешни фактори (светлина, температура, ситост и др.) организмите прехвърлят към своите клетки посредством молекулярни сигнални пътища. По този начин те могат да реагират на условия като напр. количеството храна, налично към даден момент. Гореспоменатият рецепторен сигнален път отговаря за усещането за ситост при организмите и активира дейности като растеж, репродукция, обмяна на веществата и стресови реакции, за чието проявление се изискват хранителни вещества. Интерес представлява фактът, че понижената активност на сигналния път IGF-1 води до удължаване на живота при мухите. В тази връзка учените са доказали също, че невротрансмитерите допамин и октопамин регулират съня и активността при мухите.

Невротрансмитерите са биохимични сигнални вещества, чиято задача се състои в това да пренасят информация между нервните клетки. Регулирането им – синтез, разграждане, отдаване – също става по сигналния път IGF-1. Това, което прави този сигнален път толкова интересен, е фактът, че не е претърпял еволюционни изменения. Това означава, че съставните му части и функции са подобни при различни форми на живот – от най-простите организми, каквито са мухите, до мишките и хората.

Подобряване качеството на съня при възрастните хора

Учените също така установяват, че дневната активност и нощният сън се управляват по два различни сигнални пътя. При сигналния път, отговарящ за нощното спокойствие, важна роля играят таргетният за рапамицин при бозайниците протеин TOR и невротрансмитерът допамин. При сигналния път за синтез на протеина TOR се касае за молекулярна сигнална верига, която играе важна роля в процеса на остаряване. Както и при сигналния път IGF-1 намалената активност на сигналния път TOR води до удължена продължителност на живота.

Изненадващото е, че дори при възрастни мухи, сънят се подобрява след потискане на сигналния път за синтез на TOR посредством лечение с терапевтичното вещество рапамицин. Това означава, че нарушенията в съня вследствие напредване на възрастта не само могат да бъдат предотвратени, но и евентуално подлежат на корекция. На базата на тези резултати продължават по-нататъшни интензивни проучвания. Защото, както вече споменахме, функциите както на IGF-1 , така и на TOR са останали непроменени във филогенетично отношение и с помощта на постигнатите резултати при изследване на D. melanogaster може да бъде поставено началото на действия за подобряване здравето на съня при възрастните хора. Следващата стъпка е да се установи, дали тези новооткрити факти ще важат със същата сила и за видове, които са по-близки в еволюционното си развитие до човека, като например мишките.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !