Обсерваторията в Шумен кани всички за наблюдение на транзита на Меркурий

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 май 2016 в 15:24 3967 0

Кредит SOHO/NASA

Транзитът на Меркурий на 8 ноември 2006 г.

На 9 май от 14 часа астрономическата обсерватория на Шуменското плато, Регионалният академичен център Шумен, Астрономическия център „Проф. Владимир Шкодров” и Студентското астрономическо общество на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” организират наблюдение на пасажа на Меркурий с някои от новите телескопи на обсерваторията, съобщава сайтът на БАН.

На 9 май 2016 г. планетата Меркурий ще премине пред диска на Слънцето. Това явление се наблюдава, когато тя е между Земята и Слънцето и в същото време достатъчно близо до равнината на земната орбита. Ако тези две условия са изпълнени, Меркурий се проектира върху слънчевия диск и това явление се нарича пасаж (транзит или преминаване). За едно столетие се наблюдават средно по 13 транзита на Меркурий пред слънчевия диск.

Транзитът на Меркурий ще се наблюдава от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Централна Азия. Явлението ще започне с първи контакт в 14:11 ч. (българско време), когато дискът на Меркурий ще докосва външно диска на Слънцето.

Поради малкия ъглов размер на Меркурий преминаването му пред слънчевия диск няма да може да се наблюдава с невъоръжено око. При наблюдение на Слънцето и на явленията, свързани с него, трябва да се използват специални предпазни филтри.

Последното преминаване на Меркурий е наблюдавано на 8 ноември 2006 г., но тогава то не беше видимо от България. Транзит на Меркурий, видим от България, имаше на 7 май 2003 г. Следващият транзит ще бъде на 11 ноември 2019 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !