Общата анестезия оказва по-малко влияние върху функционирането на мозъка от други рискови фактори, сочат 12-годишни данни

Ваня Милева Последна промяна на 21 декември 2021 в 00:01 9368 0

Кредит: CC0 Public Domain

След операция под обща анестезия по-възрастните пациенти често изпитват спад в когнитивната функция, който може да продължи месеци или дори години. Това влошаване на мозъчната функция е свързано с дълбоката анестезия по време на операция.

Ново проучване, проследяващо 1823 възрастни (на възраст от 25 до 84 години) в продължение на 12 години, предполага, че фактори на пациента като високо кръвно налягане, диабет тип 2 и по-ниско ниво на образование са по-силни предиктори за дългосрочен когнитивен упадък, отколкото повтаряща се операция при обща анестезия.

Констатациите, представени на Euroanaesthesia, годишната среща на Европейското дружество по анестезиология и интензивно лечение (ESAIC), биха могли да подпомогнат усилията за поддържане на съзнанието на хората с напредване на възрастта.

Следоперативният когнитивен спад (POCD - Post-operative cognitive decline) се характеризира с нарушена памет и концентрация и може да бъде временен или да продължи месеци до години след операцията. Оценките показват, че около 1 на всеки 10 пациенти на възраст 60 и повече години показват известна степен на когнитивно увреждане три месеца след операцията, въпреки че диагностичните критерии за POCD все още не са стандартизирани и причините и рисковите фактори все още се проучват.

Операциите при възрастни хора стават все по-чести и с 12 милиона души на възраст 65 и повече години, живеещи във Великобритания , и броят, който се очаква да нарасне до около 20 милиона до 2041 г., това представлява значителен брой хора в потенциален риск.

За да разберат дали многократното излагане на операция под обща анестезия по време на живота на човека се отразява негативно на естествения им когнитивен спад, холандски изследователи са анализирали проспективни данни от 1823 възрастни (средна възраст 51 години, 50% мъже) с нормално когнитивно функциониране от регистър, който е представителен за холандското население.

Участниците са интервюирани в началото на проучването и впоследствие шест и 12 години по-късно. Всяко изследване включва медицински преглед и набор от тестове за когнитивни функции за измерване на когнитивните функции и паметта, изпълнителната функция, скоростта на обработка на информация и селективното внимание и менталната скорост (с цвят и дума, подлъгващи мозъка, т. нар. тест на Струп, при който дума като " синьо" или "лилаво" е отпечатана със зелено или червено мастило). Използвано е моделиране за разглеждане на когнитивното развитие на участниците и свързването на състоянието им с независими рискови фактори.

Пациентите, които са били подложени на повече от две общи анестетици до началото на проучването, по-често са по-възрастни и имат други здравословни състояния като високо кръвно налягане, коронарна артериална болест или висок холестерол (хиперхолестеролемия) в сравнение с тези, които никога не са имали операция под обща анестезия.

След коригиране на факторите, за които е известно, че са свързани с повишен риск от когнитивен спад, включително възраст, пол, образователно ниво, статус на тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и други заболявания, изследователите установяват, че пациентите, които са получили поне една обща анестезия, е значително по-вероятно е да се представят по-лошо при теста на Струп (селективно внимание и ментална скорост), отколкото лица, които никога не са били подложени на операция. Но броят на общите анестезии не изглежда да влияе на други области на когнитивните функции.

Вместо това констатациите показват, че високото кръвно налягане, висок холестерол, диабет тип 2, анамнеза за тютюнопушене и ниско ниво на образование имат значително по-голямо влияние върху дългосрочния когнитивен спад в сравнение с операция под обща анестезия.

Например, високото кръвно налягане, високият холестерол и диабетът тип 2 оказват значително влияние върху два от четирите тествани когнитивни показателя (селективно внимание и ментална скорост и скорост на обработка на информация), докато образователното ниво оказва значително влияние върху четирите когнитивни области.

„Има естествен континуум на когнитивен спад по време на живота на индивида, така че след 12 години почти всеки в изследването развива някаква форма на когнитивен спад. Различните индивиди остаряват по различни начини – спадът може да бъде внезапен или постепенен, обезсилващ или лек“, обяснява водещият автор д-р Кристоф Пенингс (Christoph Pennings) от Медицинския център на университета в Маастрихт в Холандия.

„Нашето проучване предполага, че многократното излагане на операция под обща анестезия има малък ефект върху дългосрочния когнитивен спад, с фини нарушения в способността за фокусиране върху конкретни задачи и бързина на обработване на информацията и вземане на решения въз основа на тази информация. Вместо това, изглежда, че факторите на пациента като анамнеза за високо кръвно налягане, диабет и образователно ниво са по-важни за скоростта на когнитивния спад през целия живот на индивида. Тези пациентски фактори изглежда са по-важни, но също така и по-променящи се фактори от (необходима) операция под обща анестезия."

Авторите посочват, че тяхното изследване е било наблюдателно, така че нямат за цел да установят причината. Те отбелязват някои ограничения, включително ограничена информация за продължителността и вида на операцията, специфична информация за вида анестезия и факта, че е имало дълъг период на проследяване, в който хирургичните и анестетичните техники може да са се променили с течение на времето.

Източник: General anaesthesia impacts brain functioning less than other patient risk factors, data spanning 12 years suggests
The European Society of Anaesthesiology and Intensive Care (ESAIC)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !