Обществата на белугите са изключително сложни и сега можете да ги гледате в реално време (стрийм)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 юли 2020 в 00:49 3820 0

Кредит pixabay

Неправителствената организация Polar Bear International и сайтът, предаващ видеа от уебкамери сред природата Exprole.org, стартираха живо излъчване, проследяващо пътуването на белугите от студените арктически води до естуара на река Чърчил в залива Хъдсън в Канада в реално време. На това място хиляди белуги ще се хранят, ще си почиват и ще родят поколение в плитките води. 

Смята се, че около 57 000 белуги (Delphinapterus leucas) мигрират всяка година между юли и август. През зимата, когато в морето има много лед, те се съсредоточават северно от залива Хъдсън, но с топенето на ледовете белугите мигрират на Югозапад в многобройните по-топли естуари на река Чъчрил. 

Лодката Beluga Boat, снабдена с подводни камери и микрофони обикаля на това място и излъчва на живо в реално време какво се случва с тези любопитни, социални и много "приказливи" същества. 

Белугите, подобно на повечето китоподобни, са изключително социални животни. Ново изследване, публикувано в Scientific reports, разкрива, че тези животни имат много по-комплексна социална структура, отколкото се е предполагало досега. 

Учените от Океанографския институт на Атлантическия университет на Флорида потвърждават, че тези животни общуват с роднините си по майчина линия подобно на други видове китоподобни. Такива връзки не са необичайни за кашалота, косатката и гриндата. Но това, което учените не предполагат е, че белугите формират и връзки с роднините си по бащина линия и с братовчедите си. Още по-изненадващо е, че в някои групи присъстват индивиди, които дори нямат родствена връзка с тях.

"В широко разнообразие от хабитати и между мигриращи и постоянни популации, те формират общности от индивиди от всякаква възраст и двата пола, които често наброяват стотици, а дори и хиляди", обяснява морският биолог и водещ автор на изследването, Грег О'Кори-Кроу (Greg O'Corry‑Crowe). 

Тези общности, съставени от баби и дядовци, братовчеди и дори приятели са освен това динамични, взаимодействията варират от краткотрайни връзки до многогодишни отношения, които можем да оприличим на дълго приятелство. Това предполага, че не само съставът на групата е сложен и свързан с контекста, но и че отразява стабилна общност на редица нива. 

От еволюционна гледна точка общуването и взаимопомощта с роднините дава по-голяма сигурност, че собствените ни или близки гени ще бъдат предадени напред в поколението. Подобен принцип на проява на алтруизъм между близки семейства, който да осигури предаването на гените, е една от възможните причини за развитие на социални структури. Наученото поведение, което бихме нарекли култура, може също да се отрази на начина, по който животните се свързват. 

Може би най-интересният пример при белугите е общуването с възрастни женски, които вече не участват във възпроизводството, но предават познанията си на по-младите. Това включва белугите в ограничения "клуб на бабите", в който участват социални животни, които учат от своите женски прародители, преминали менопаузата, включително хората.

Въпреки че не е напълно сигурно защо белугите мигрират в толкова плитки води, една от теориите предполага, че е безопасно да родят на такова място, защото е твърде плитко за нападение от големи хищници като косатките например. 

Това видеоизлъчване, проследяващо живота на белугите, се случва за седма поредна година и цели да привлече вниманието върху топенето на арктическите ледове. Все още не е ясно как промяната в сезоните и намаляването на ледовете ще повлияе на животни като белугите. Изследване от 2018 г. показва, че с топенето на ледовете белугите се гмуркат по-дълбоко и за по-дълго в търсене на храна, вероятно заради промяна в разпределението на калмари и раци, с които те се хранят и също са повлияни от затоплянето на океана. 

Belugacam ще излъчва на живот до началото на септември, така че в следващите седмици можем да наблюдаваме как тези социални бозайници общуват, плуват, хранят се и отглеждат малките си.

Източници: IFLScience - This Delightful Beluga Whale Live Stream Is Exactly What We Need Right Now

Science alert - In a Fascinating Twist, Beluga Whale Societies Are Almost as Complex as Our Own

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !