Общи черти сред растения, птици и бозайници, които са на ръба на изчезване

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2022 в 01:01 10854 0

Червена листна маймуна, уязвим вид в Борнео. Кредит: Jeremy Bezanger/Unsplash https://unsplash.com/photos/DXX_GQIItrU

Растения и животни изчезват с все по-бързи темпове най-вече заради човешката дейност, която им влияе негативно. Загубата на местообитания поради незаконен риболов или лов, глобалното затопляне и замърсяването са основните фактори, допринасящи за този процес.

Сега екип от изследователи от Центъра за приложна популационна биология "Александър", ръководен от еколога Хайди Ернандес-Янес (Haydee Hernandez-Yanez), идентифицира общите характеристики на растенията, птиците и бозайниците, които са на ръба на изчезване. Ернандес-Янес обяснява, че определени комбинации от демографски темпове и характеристики като максимален размер на тялото, продължителност на живота, възраст на зрялост и плодовитост. могат да направят някои видове по-податливи на изчезване от други.

Общи черти на застрашените видове

Само няколко проучвания са се опитали да идентифицират кои черти са често срещани сред застрашените видове. В новото проучване, публикувано в PLOS One, изследователите са проучили моделите и времето на оцеляване, както и факторите на растеж и възпроизводство, които определят популациите от видове, които могат да издържат или да се адаптират към промените в околната среда, причинени от хората.

В проучването са събрани данни за растежа, размножаването и продължителността на живота на 159 вида растения, дървета, бозайници и птици и са проверени кръстосано с видовете, изброени в Червения списък на IUCN, където са записани застрашените видове.

Изследователите пишат, че въпреки сравнително малката извадка, те са успели да получат определени демографски модели на видовете с по-висок риск от изчезване. Ето следните черти за всяка група видове, които са идентифицирали:

  • Бозайници - Според изследователите бозайниците с по-дълъг интервал на възпроизводство са изложени на най-голям риск от изчезване. Колкото по-късно достигат полова зрялост и се размножават, толкова по-трудно е за тези видове да се адаптират към бързо променящата се среда.
  • Птици – Въпреки че птиците често се възпроизвеждат и растат по-бързо от бозайниците, те са по-уязвими на изчезване, особено тези с по-малко люпило. Екипът отбелязва, че това откритие е малко неочаквано, което ги кара да се замислят върху различни начини, по които може да се измери репродукцията.
  • Растения - Мекостъблените тревисти многогодишни растения са растения, които умират преди зимата и цъфтят през пролетта и лятото. Но също така е известно, че е по-вероятно да загинат, ако узреят по-рано от очакваното. От друга страна, екипът не открива никакви модели за застрашените дървесни видове, тъй като обезлесяването и урбанизацията не правят разлика между дървесните видове.

Освен тези общи черти, екипът установява също, че видовете на върха на хранителната верига имат оскъдни популации или малки географски ареали и са най-уязвимите видове. 

Според Международния съюз за опазване на природата (IUCN) повече от 40 000 вида са застрашени от изчезване. Тези видове включват 41% от земноводни, 26% от бозайници, 34% от птици, 13% от птици, 37% от скатове и акули, 33% коралови рифове, 28% от избрани ракообразни, 21% от влечуги и 63% от цикасоцветните или сагови (Cycadophyta) - вечнозелени голосеменни растения, подобни на палми, масово разпространени през Юрския период.

Но не всички от тях се считат за застрашени видове, тъй като според Международния съюз за защита на природата и природните ресурси на застрашените видове класификациите са разделени на уязвими, застрашени и критично застрашени видове. Междувременно уязвимите видове вероятно ще бъдат застрашени в близко бъдеще. 

Тези видове изследвания често са ограничени от обхвата на Червения списък на IUCN, който улавя само част от застрашените видове – предимно в рамките на силно застрашени горещи точки на биоразнообразието – и е силно пристрастен към птици и бозайници.

Земноводните например са сред най-уязвимите, като една трета от всички известни видове земноводни са изправени пред изчезване, а хиляди видове все още не са оценени от IUCN или нямат данни за това.

И това е преди да се стигне до насекоми и други безгръбначни, които опрашват растенията, разпръскват семена и пренасят хранителни вещества през екосистемите – и безбройните видове, които тепърва ще бъдат открити, които изчезват по-бързо, отколкото може да се опишат.

Всичко това означава, че колкото и да се опитват учените, най-вероятно подценяваме истинската степен на загубата на биологично разнообразие и риска от изчезване. Близо 350 тревисти растителни вида, анализирани в настоящото проучване, нямат статут на IUCN

Ернандес-Янес и колегите ѝ се надяват, че по-доброто разбиране на това какви характеристики излагат растенията и животните в най-голям риск от изчезване помага за усилията за опазване. Резултатите могат да се използват за оценка кои видове са повече или по-малко уязвими към изчезване, особено когато липсват данни.

Справка: Demographic and life history traits explain patterns in species vulnerability to extinction
Haydée Hernández-Yáñez,Su Yeon Kim,Judy P. Che-Castaldo
PLOS One
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0263504

Източник: Scientists Identified Common Traits Among Plants, Birds, and Mammals That Are at the Brink of Extinction
Margaret Davis, sciencetimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !