Очаква се смъртоносно изригване на японския вулкан Сакураджима (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 септември 2016 в 07:07 8451 0

Вулканът Сакураджима 2013 г.

Според ново проучване японският вулкан Сакураджима може да изригне скоро и да застраши безопасността на над половин милион жители от близкия град.

Магмата в басейна под Сакураджима се издига по-бързо от очакваното. Това е знак за "нарастващата заплаха" и повторение на смъртоносното изригване на същия вулкан през 1914 г., при което загинаха 58 души и се затрупа с пепел близкия град Кагошима - наричан "Неапол на източния свят", разказва в прессъобщение сайтът на Университета Exeter, чиято минногеоложка школа Camborne участва в изследването.

Новото проучване би могло да допринесе за осигуряване на система за ранно предупреждение за вулканични изригвания в световен мащаб, а резултатите от него бяха съобщени вчера (13 септември) в списание Scientific Reports.

"Този голям резервоар се разраства, при това в доста бързи темпове", заяви съавторът на проучването Джеймс Хики, вулканолог от Университета Exeter в Англия, пише LiveScience.

При сегашния темп Сакураджима може да изригне катастрофално в около 25 години, според проучването.

Екипът експерти е разработил новаторска техника за съставяне на карта на естествената "ВиК система" на вулкана Сакураджима вулкан и открива значително нарастване на резервоара с магма.

Вулканът

Сакураджима е един от най-активните вулкани в света и изригва повече от хиляда пъти в годината, бълвайки пепел километри над вулкана. Сакураджима е вулкан, изграден от редуващи се пластове от лава и пепел (естратовулкан), един от 16-те вулкана на десетилетието и бивш остров в префектура Кагошима в югозападния край на остров Кюшу в Япония.

Има десетки активни вулкани в Япония, която е на така наречения "огнен пръстен", където са регистрирани по-голямата част от земетресенията и вулканските изригвания в света.

През 1914 г. едно изригване свързва острова с Осуми и той става полуостров. Планината Сакураджима има три върха, Кита-Даке, Нака-Даке и Минами-Даке. Около 5000 души живеят на вулкана, за да използват плодородната почва. Около 600 000 души живеят в Кагошима, град, който се намира на 8 км от Сакураджима.

Тектонско разположение

Япония е разположена на евразийската плоча на мястото, където континентална плоча влиза в контакт с филипинската плоча и океанската плоча. Плочите се сблъскват с една друга.

Океанската кора се подпъхва под континенталната кора, защото океанската кора е по-плътна от континенталната в процес, наречен субдукция. Триенето между движещите се плочи предизвиква земетресения. Температурата се покачва поради триенето, океанската кора се стопява и заради намалената й плътност новосформираната магма се покачва. Горещата магма събира под земната кора. Ако налягането е достатъчно високо или се отваря пукнатина в земната кора, магмата изригва навън. Тя се издига нагоре през пукнатините и отслабени области в континенталната кора и в крайна сметка, изригва в един или повече вулкани. 

Схема: wikimedia

Вулканът е само отдушник за магмата и газовете.

История

Смята се, че издигането на вулкана е започнало преди около 13 000 години в южния периметър на калдерата Айра, която се е образувала в резултат на масивно изригване преди около 22 000 години. Вулканът Сакураджима е пост-калдерен конус на калдерата Айра, разположен в северната част на залива Кагошима. Първият вулкан, който се заражда в калдерата Айра е Кита-Даке (Северният връх). Той избухва често, докато преди около 5000 години заспива. 500 години след това Минами-Даке (Южният връх) възниква до Кита-Даке. Минами-Даке продължава да бъде силно активен и до днес.

До 1955 г. вулканът избухва на всеки няколко стотин години, изригвайки мощно през 1471, през 1779 и през 1914 г.

След 1955 г. Сакураджима започна изхвърля малки количества лава и пепел почти всеки ден със случайни паузи или по-големи взривове. Изследователите подозират, че постоянните изригвания на вулкана се дължат на постоянен поток от магма захранващ вулканите през постоянно течащи подземни тръби.

Зрелищната експлозия на крартера Минами-Даке на Сакураджима на 26 март (снимка: Naoto Yoshidome / Twitter)

На 18 август, Сакураджима изригна за 500-път тази година.

Голямото изригване през 1914 година

Сакураджима последно избухна през 1914 г., при което загинаха 58 души и причини огромни щети в близкия крайморски град Кагошима.

На 12-ти януари, 1914 Сакураджима избуха в най-мощното изригване, което удари Япония през 20-ти век. В деня преди изригването по-голямата част от жителите на близкия град са избягали, заради няколкото големи земетресения, предупреждаващи ги, че спящият досега вулкан ще изригне.

Приблизително 10 милиарда тона лава изтичат, изпълвайки залива между острова и континента, лавата ги свързва и превръща остров Сакура в полуостров.

Вулканичната пепел покрива цялата площ. Някои жители не успяха да се евакуират и опитват да се спасят плувайки в студеното море в средата на зимата и в крайна сметка измръзват до смърт.

Около 8 часа след голямото изригване натъпва земетресение с магнитуд от 7,1 по скалата на Рихтер. То предизвика големи щети в Кагошима, унищожавайки много къщи. Изненадващо, въпреки това голямо изригване има само 28 смъртни случаи (с изключение на смъртните случаи, причинени от земетресенията) и щети за 40 000 долара.

Прогнозите

През 1950-те учените се опитават да определят количествено риска от бъдещи изригвания на Сакураджима използвайки прост модел като приемат, че земната повърхност над вулкана е плоска и че басейнът с магма е сферичен. Моделът има едно голямо предимство: "Може се реши с писалка и хартия", разказа съавторът на проучването Джеймс Хикипред LiveScience.

Но с течение на годините, учените осъзнават, че този прекалено прост модел не съвпада с вулканична активност на Сакураджима.

Изригването на Сакураджима на 5 февруари 2016 г. Снимка: KYODO

По-добри прогнози

За по-добри прогнози на изригванията на Сакураджима Хики и колегите му разработват много по-сложен компютърен модел - такъв, който включва уникалния релеф на района около вулкана. Този модел взема предвид и че земната кора е съставена от различни слоеве с различни свойства. Освен това екипът включва данни от сеизмометри и прецизни GPS устройства, поставени в и около вулкана. Тези сензори установяват и най-малките промени, които са свидетелства за дейността на магмения басейн дълбоко под повърхността. Новият модел отразява по-добре и миналото поведение на вулкана.

Изследователите откриват, че резервоарът с магма под кратера се разраства значително. На базата на този модел те прогнозират, че са необходими 130 години от последната голямо изригване преди да се случи следващото - тоест в региона се очаква по-голяма експлозия около 2044 година.

Вулканолозите не разполагат с кристална топка обаче и настоящата прогноза може и да не се сбъдне точно, защото учените приемат за постоянна скоростта на нарастване на магмения басейн. Но ако ежедневните изригвания се увеличат до два или три пъти на ден - освобождавайки малки количества магма - това би могло да компенсират нарастването на магмения басейн и може да отложи смъртоносното изригване за дълго време, заяви Хики.

Въпреки точните модели вулканите понякога изненадват експертите. Така например, през 2014 г. вулканът Онтаке в Япония избухна без предупреждение, убивайки около 57 души.

Властите в региона вече са подготвени за ново изригване в близко бъдеще. Кметството на Кагошима е изготвило нов план за евакуация след изригването през август 2015, което създаде евакуационна ситуация, съобщи в изявление съавторът на проучването Харушиса Накамичи (Haruhisa Nakamichi), доцент в Изследователския институт по превенция на катастрофите към Университета на Киото.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !