Очаквайте най-подробните наблюдения на черна дупка през април

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 февруари 2017 в 13:20 28554 1

Кредит Event Horizon Telescope

Амбициозният проект Event Horizon Telescope (Телескоп за хоризонта на събитията) е готов да започне работа и само след няколко месеца международна група астрономи може да наблюдават най-подробната картина на черна дупка, виждана някога, съобщи IFLScience.

Целта е Стрелец A* (Sagittarius A*), свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път. Тази невероятна задача може да бъде постигната чрез свързването на девет радиотелескопа от целия свят, които да започнат да действат като единен телескоп с големината на Земята.

"Много се вълнуваме. Ние разработваме нашия виртуален телескоп близо две десетилетия, а през април ще направим наблюденията, които според нас, ще ни дадат първата реална възможност за покажем хоризонта на събитията на черна дупка на фокус", заяви ръководителят на проекта Шепърд Долман (Sheperd Doeleman) от Харвард-Смитсониън център за астрофизика пред BBC News .

Екипът се надява, че може да направи успешно наблюдение между 5 април и 14 април, което в крайна сметка да осигури пряка видимост на ръба на черна дупка. Тъй като дори светлината не може да избяга от черните дупки, те не могат да се видят директно, така че учените ще търсят хоризонта на събитията - региона, който разделя черната дупка от останалата част на Вселената.

Газове, звезди и други материали обикалят около черната дупка, преди да бъдат засмукани, а радиовълните дават чудесна възможност да се наблюдават. Също така, радиовълни позволяват на астрономите да използват интерферометрията, един хитър трик, за да се получат изображения с висока разделителна способност.

Това става възможно като се комбинират данните от различни радиотелескопи в един-единствен образ и колкото са по-далече един от друг, толкова изображението ще е с по-висока разделителна способност. Телескопите, използвани в проекта са разположени в САЩ, Чили, Испания и дори на Южния полюс.

Високата разделителна способност е необходима, ако искаме да видим Стрелец A*. Въпреки че има маса колкото 4 милиона слънца, тя е "само" 44 милиона километра  в диаметър. Но защото е на 26000 светлинни години от Земята, тя има видим размер в небето колкото CD на повърхността на Луната от Земята.

Според уравненията на Общата теория на относителността, екипът трябва да види светъл външен ръб около тъмнина.

"Сега, тя може да видим нещо по-различно", продължава Долман. "Както съм казвал и преди, не е добра идея да се залага срещу Айнщайн, но ако видим нещо, което е много по-различно от това, което очакваме, ще трябва да се направи преоценка на теорията на гравитацията. Не очаквам това да се случи, но всичко може да се случи и в това е красотата на работата ни".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

21.02 2017 в 22:27

Е очакваме де?