Очен тест ще открива Алцхаймер в ранен стадий

Преди появата на симптомите на деменция, учените идентифицират някои промени в ретината

Катя Димитрова Последна промяна на 15 юли 2016 в 13:00 22079 0

Кредит http://www.bitlanders.com

Първият очен тест за диагностициране на Алцхаймер ще бъде тестван и върху хора през следващите седмици, след като даде добри резултати на ефективност при експерименти с мишки в поредица изследвания. Той ще позволи откриването на коварната болест още в ранен стадий, преди тя да е нанесла непоправими щети върху когнитивната функция, пише научното издание Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Болестта на Алцхаймер е нелечимо дегенеративно заболяване, описано за пръв път през 1906г. от германския психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер. Болестта е най-разпространената форма на деменция и обикновено се диагностицира при хора на възраст над 65 години, макар че съществува и по-ранна форма на болестта, която може да възникне много по-рано.

Според прогнозите до 2050 г. това заболяване ще засяга 1 на всеки 85 души по света.

Към момента навременното откриване е трудна задача за специалистите, които трябва да открият необичайно оформени протеини – амилоид бета и тау, сигнализиращи за нарушение в мозъчната дейност.

Натрупванията на бета-амилоиден протеин - известен като плака - в мозъка, се смята, че причиняват загуба на памет при хора с болестта на Алцхаймер.

Сега учени от университета в Минесота, съвместно с технологичната компания CytoViva в Алабама, се надяват, че създаването на неинвазивен диагностичен уред, който ще открива заболяването в начален стадий, ще възпира развитието на болестта, много преди появата на първите му симптоми.

Водещият автор на новото изследване Суати Мор (Swati More) от Center for Drug Design (CDD) посочва, че според проучванията ретината на окото е пряко свързана с централната нервна система, че се явява прозорец към мозъка много по-явно, отколкото сме предполагали.

При експериментите с мишки, учените забелявали, че ретината на животните претърпява съществени промени, когато се наблюдават и неврологични признаци на деменция.

В момента изследователите набират доброволци с и без болестта на Алцхаймер, които да се включат в мащабно клинично проучване на очен тест за мозъчна дегенерация.

Тази новина идва по едно и също време с резултатите от друго изледване на Института по молекулярна медицина при Калифорнийския университет и университета Флайндерс в Австралия, според които в рамките на следващите пет години вероятно ще бъде разработена и ваксина, която да предотврати или противодейства на симптомите на Алцхаймеровата болест.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !