Очите отразяват вътрешния часовник на мозъка

При маймуните

Георги Гърков Последна промяна на 02 ноември 2016 в 13:48 3899 0

Кредит YIANNIS THEOLOGOS MICHELLIS/FLICKR (CC B-SA 2.0)

Очите могат да покажат дали бързо или бавно се движи вътрешният хронометър на мозъка. Според ново изследване, публикувано в Journal of Neuroscience, размерът на зениците предсказва доколко една маймуна ще надцени или подцени продължителността на една секунда.

Зениците се уголемяват, когато човек обръща внимание на нещо, а съсредоточаването на вниманието може да повлияе на начина по който възприемаме потока на времето.

"Новото изследване, в което участват маймуни, установява пряка връзка между размера на зениците и измерването на времето", съобщава Science News.

Невроученият Масаки Танака (Masaki Tanaka) от Школата по медицина към Университета на Хокайдо и негови колеги обучават три японски макаци да погледнат точка на компютърен екран, след като измине точно една секунда. Изследването измерило субективното отчитане на време при всяка маймуна - маймуните трябвало да разчитат само на себе си, за да преброят милисекундите. Точно преди всеки опит учените измервали диаметъра на зениците.

Снимка: Issei Kato/Reuters

Когато маймуните "подценявали" продължителността на секундата и поглеждали по-рано, диаметърът на зениците им бил значително по-голям, отколкото когато маймуните надценявали секундата. Това означава, че когато зениците са разширени, времето тече по-бързо, докато когато са малки, времето изглежда по-бавно. Разликите в диаметъра са минимални, но Танака и неговите колеги смятат, че промените са значими.

Зеницата може да отразява вида химично сигнализиране, което протича в мозъка в даден момент. Когато хормонът норепинефрин постави мозъка в повишено състояние на възбуда, съответно зениците се разширяват.

Вниманието субективно кара времето да лети по-бързо, но обратното е не по-малко вярно. Когато мозъкът е по-разсеян, секундите се удължават.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !