Одобрени са имената на четирите нови химични елемента

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юни 2016 в 06:36 13859 0

Кредит IUPAC

Имената на 4-те нови химични елементи под номера 113, 115, 117 и 118 вече са одобрени от ръководството на Международния съюз за теоретична и приложна химия IUPAC, съобщи сайтът на организацията.

Те са:

  • Nihonium (нихоний) и символ Nh, за елемента с номер 113,
  • Moscovium (московий) и символ Mc, за елемента с номер 115,
  • Tennessine (тенесин) и символ Ts, за елемент с номер 117, 
  • Oganesson (оганесий) и символ Og, за елемента с номер 118.

Елементът с атомен номер 113 ще получи името "нихоний" (Nh) - в чест на Япония, чиито ядрени физици първи получиха този елемент. Нихон е един от двата начина, по който японците наричат своята страна и буквално означава "Страната на изгряващото слънце". Елемент 113 е първият елемент открит в азиатскa страна. 

"Руски" имена получават елементите с атомни номера 115 и 118. Те се наричат ​​"московий" (Mc) и "оганесий" (Og) в чест на Подмосковието и Дубна, където се намира Обединеният институт за ядрени изследвания, а също и на името на академик Юри Оганесян, под чието ръководство се синтезираха повече от дузина на свръхтежки елементи.

Името "тенесин" за елемент с атомен номер 117 със символ Ts е в чест на щата Тенеси, където се намират множество институти и лаборатории, в които са извършени десетки открития в областта на синтеза на тежки елементи, включително Националната лаборатория Oak Ridge и от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (Lawrence Livermore National Laboratory).

За откриватели на 115 и 117-ти елемент е призната обединена група от Института за ядрени изследвания (Дубна, Русия), Lawrence Livermore National Laboratory (САЩ) и Националната лаборатория Oak Ridge (САЩ); за елемент 118 - същият колектив, но без участието на физици от Oak Ridge.

Елементите ще се наричат официално така от 8 ноември, когато изтича петмесечният срок за обществен дебат за предложенията на Съюза.

В съответствие с традицията, Международният съюз за теоретична и приложна химия смята, че новооткритите елементи могат да бъдат кръстени на:

  • митологично понятие или персонаж (включително астрономически обект),
  • минерал или подобно вещество,
  • географска област,
  • свойство на елемента или
  • име на учен.
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !