Одобриха първото лекарство за рак на гърдата, свързан с гените

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 януари 2018 в 00:00 13929 0

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) в петък одобри първото лекарство, насочено към лечение на метастазен рак на гърдата, свързан с мутация на гена BRCA, съобщи МedicalХpress.

За пръв път мутацията на гените BRCA1 и BRCA2 станаха известни през 2013 г., когато актрисата и режисьор Анджелина Джоли обяви, че ще се подложи превантивна двойна мастектомия. Джоли заяви, че е носител на гена BRCA1, което значително повишава риска за рак за гърдата и на яйчниците.

Сега, FDA заяви, че одобрява препарата Lynparza (olaparib) за използване срещу свързани с BRCA тумори, които са се разпространили извън гърдата.

Lynparza е от групата мощни нови ракови лекарства, известни като PARP инхибитори и това е първото подобно лекарство, одобрено за използване срещу рак на гърдата, отбелязва FDA. Lynparza вече е одобрен за лечение на някои видове рак на яйчниците.

PARP инхибиторите вече "са използвани за лечение на напреднал, BRCA-мутирал рак на яйчниците и сега са показали ефикасност при лечение на някои видове BRCA-мутирал рак на гърдата" - обяснява д-р Ричард Паздур (Richard Pazdur), който ръководи Центъра за върхови постижения в онкологията към FDA.

"Това одобрение показва съвременните тенденции на разработване на лекарства, насочени към основните генетични причини за рака, често независимо от вида рак", добавя д-р Паздур.

BRCA мутациите са свързани за един от всеки четири случаи рак на гърдата като наследствен компонент. Тези анормални гени са замесени в при 5 - 10 % от ненаследствените тумори на гърдата, според FDA.

Когато функционира правилно генът BRCA всъщност помага за поправката на повредената клетъчна ДНК и предотвратява туморите, но когато BRCA1 и BRCA2 се объркат, те, вместо това стимулират появата на рака на гърдата.

PARP инхибиращите лекарства като Lynparza изглежда пречат на активността в клетките на гърдата с мутирали BRCA, принуждавайки ги да умират до известна степен или да забавят растежа на тумора, обяснява FDA.

Безопасността и ефективността на Lynparza за жени с напреднал свързан с BRCA рак на гърдата е потвърдена след проучване на повече от 300 пациенти.

"Изпитанието определи, че за продължителен период от време туморите не са нараснали значително след лечението [преживяемост без прогресия]", обяснява агенцията. "Средната преживяемост без прогресиране на заболеването за пациенти, приемащи Lynparza е 7 месеца в сравнение с 4.2 месеца при пациенти само химиотерапия". 

Lynparza има странични ефекти, които могат да включват анемия, нисък брой на белите кръвни клетки, гадене, умора, повръщане, главоболие, болки в ставите, повишена чувствителност към настинки и други инфекции на дихателните пътища и други ефекти. Тъй като препаратът Lynparza може да навреди на развитието на плода, на жените се препоръчва да използват контрацепция по време на приема на лекарството. Жените не трябва също така да кърмят, докато използват Lynparza, заявиха от FDA.

Лекарството се произвежда от AstraZeneca.

Проучване, публикувано 11 януари в The Lancet Oncology, установи, че младите пациенти с рак на гърдата, носители на мутациите BRCA не са с по-кратък период на оцеляване в сравнение с пациентите без мутацията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !