Огнено торнадо на новогодишни тържества в Холандия (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 януари 2019 в 00:00 6532 1

Прекомерната употреба на фойерверки и пиратки през новогодишната нощ у нас предизвика много дискусии, но ето че огненото посрещане на 2019 в холадския морски курорт Схевенинген излиза извън контрол и се превръща в бедствие, съобщава ScienceAlert.

Новогодишният огън на брега е традиционен, но според кмета ще бъде последен след инцидента.

"Започна фантастично, с красиви фойерверки и огън", разказва местен жител за HartvanNederland.nl. "Тогава вятърът се обърна и се разлетяха парчета дърво".

Променливите ветрове подхващат огъня и той излиза извън контрол, подпалвайки дървени палети, а пламъците се издигат на височина близо 50 метра.

"Това бе като вулканично изригване", разказва очевидка. "Имаше сажди и искри навсякъде. Тази вечер наистина бе кошмар - разказва жената. "Беше като ад. Беше ужасно. Никога повече не искам да изпитам това".

Кадри от видеото на огненото торнадо на плажа на Схевенинген.

Извикана е полицията за борба с масовите безредици заради насъбралите се за да наблюдават странната сцена тълпи, които биха поречили на местните пожарникари да свършат работата си. Околните сгради бяха поддържани постоянно мокри, така че падащите искри и пепел да не ги подпалят.

Все пак се запалиха още десетки малки пожара, повредени са сгради и автомобили.

За щастие никой не е ранен от пожарникарите, но събитието предизвика нова дискусия за безопасността на тази традиция.

Тези огромни кули от въртящи се пламъци приличат на средновековните картини, изобразяващи ада.

Какво е огнено торнадо и колко е опасно? 

Огненото торнадо, разбира се, не е обикновен огън и въпреки името му, всъщност не е и торнадо. 

Истинското торнадо се образува, когато се сблъскат три ключови елемента: топъл, влажен въздух близо до земята; атмосферна нестабилност, състояние, което стимулира вертикалното движение на въздуха; и сблъскващи се въздушни фронтове, които действат, за да задвижат влажния въздух нагоре.

Когато горещ, сух въздух се издига бързо нагоре, той може да създаде вихър, издигайки всичко по пътя си в нещо като "прашен дявол". Кадър от видеото на огненото торнадо на плажа на Схевенинген.

Огнените торнадо обаче не се образуват вследствие на атмосферните условия. Те се формират от горещ сух въздух, който бързо се издига от земята. В този смисъл огнените торнадо имат повече общо с "прашните дяволи", които обикновено се образуват в горещи слънчеви дни, когато земята загрява въздуха близо до повърхността.

Огнено торнадо може да се образува от комбинацията от ветрове и екстремната топлина на пожарите, като горещият сух въздух се издига бързо и оформя огнена колона.

via GIPHY

Физиката на огненото торнадо

Горещият въздух се издига нагоре, образувайки вертикални колони или „комини“, докато се охлади и след това се разсее на по-голяма височина. Тъй като все повече горещ въздух навлиза в издигащата се колона, той започва да се върти във вихър, подобно на вихъра, който се образува при изтичане на водата от ваната.

Тези вихри се създават от ъгловия момент на флуидите (течности или газове като въздух). Законът за запазване на момента на импулса диктува, че ако един обект се приближава до центъра на въртене, той се ускорява.

Представете си фигуристка, която прави пирует. Когато прибере ръцете към тялото си, тя се върти по-бързо. С други думи, скоростта й се променя, но ъгловият й момент остава един и същ по време на пируета.

При прашните горещият въздух, който се върти нагоре в вихъра, издига пясък, пръст, листа и всичко, което лежи на земята. 

Когато колоната на огненото торнадо се върти, тя увлича въглени и отломки, превръщайки се в пламтяща огнена кула, която може да достигне стотина метри височина.

Опасно ли е огненото торнадо?

Повечето огнени торнадо траят само няколко минути - една от причините да бъдат заснети на видео толкова рядко. Тъй като горещият въздух се издига и охлажда, силата на торнадото намалява, а горивото му, което го създава, в крайна сметка свършва.

Въпреки това, огнените торнадо могат да бъдат изключително опасни. Само за тези няколко минути въртящото се огнено торнадо може да достигне температури от 1100 градуса по Целзий.

Освен това, тъй като се движат бързо, могат да изминат значително разстояние само за няколко секунди и да разпространят пожара. А по пътя си да причинят сериозни щети.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

05.01 2019 в 00:25

Я пък тия.

Вместо да го забраняват, следващата година да повикат две цистерни на Лежарната предварително. Няма огнено торнадо дето да устои на 1-2 кубика пяна.