Ограниченията заради коронавируса може да доведат до глобален недостиг на презервативи

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 април 2020 в 00:28 4339 0

Кредит pixabay

Поради затварянето на фабрики и прекъсването на канали за доставка, светът може да се окаже в глобален недостиг на презервативи, предупреждават производители.

Около половината от населението на света е изолирано по домовете си докато заразата от COVID-19 продължава да вилнее, а правителства наредиха спирането на производства, които не са жизнено необходими.

Малайзия, един от най-големите производители на гума и основен на презервативи, миналият месец наложи национални забрани и изолация, тъй като преживява едни от най-високите нива на заболеваемост в Югоизточна Азия.

Но с ограниченията в дейността на малайзийския кондомен гигант Karex, който произвежда един от всеки пет презерватива в света, се очаква от средата на март до средата на април производството да е спаднало с около 200 милиона броя.

Други производители по света вероятно също изпитват трудности да доставят стоките на пазара и това може сериозно да засегне снабдяването с презервативи, предупреждава изпълнителният директор на Karex, Го Миа Киат (Goh Miah Kiat).

"Светът със сигурност ще изпита недостиг на кондоми", обяснява Го. "Това е предизвикателство, но ние даваме най-доброто от себе си, за да направим каквото можем. Това определено е голям проблем, презервативите са основно медицинско средство".

"Докато се борим с пандемията от COVID-19, има и други сериозни проблеми, които трябва да разгледаме", смята Го и допълва, че е особено притеснен за снабдяването с кондоми на развиващите се страни. 

Karex, които доставят презервативи за много компании и правителства, както и по програми за помощи, затварят трите си фабрики в Малайзия за целия период на изолацията страната, която ще продължи до 14 април. 

След първоначалното затваряне на компанията е разрешено да възобнови дейността си но само с 50% от обичайната си работна сила и Го иска разрешение за износ на продукцията.

ООН също предупреждава, че в момента Агенцията по сексуално и репродуктивно здраве получава само около 50-60% от обикновените доставки, заради ограниченията, свързани с коронавируса.

"Затварянето на границите и други ограничителни мерки засягат транспорта и производството на много страни и региони", обяснява говорителят на Фонда за населението на ООН и добавя, че те взимат мерки като намиране на допълнителни доставчици за неотложни нужди.

Агенцията, която работи с правителства по целия свят в подкрепа на семейното планиране, обяснява, че ключово притеснение е доставката на презервативи там, където има спешна нужда от тях и предупреждава, че най-бедните и най-уязвимите страни ще усетят най-силно изчерпването на наличностите.

"Недостиг на кондоми или всякакви контрацептиви може да доведе до увеличение на нежеланите бременности с потенциално съсипващи здравни и социални последствия за млади момичета, жени и техните партньори и семейства", допълва говорителят. 

Това може да доведе до скок и в броя на абортите, извършени без медицинска помощ, както и повишаване на риска от сексуално предавани инфекции.

И освен затварянето на производствата и границите, които хвърлят индустрията в хаос, търсенето изглежда става по-засилено.

Го обяснява, че Karex получава все повече заявки, тъй като хората по света си седят вкъщи, а индийски медии съобщиха, че продажбите на презервативи са се повишили с 25-35% през седмицата след налагането на ограниченията в страната.

Въпреки предупрежденията за потенциален недостиг, има положителни изгледи от производителите в Китай, където се зароди вирусът, но успяха до голяма степен да овладеят епидемията.

Основните производители там са възстановили дейността си, когато властите отслабиха ограниченията, наложени заради вируса.

Компанията HBM Protections, произвеждаща над един милиард презервативи годишно, съобщава, че производството е възстановено до нормалните си нива и ще настоява върху плана си да утрои броя на производствените си линии до края на годината. 

От Shanghai Mingbang Rubber Products изразяват готовност да увеличат износа на презервативи, който в момента е едва около 10% от производството им, в случай на глобален недостиг.

Източник: Medical Express - Virus may spark 'devastating' global condom shortage

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !