Огромна находка от 250 саркофага и 150 статуетки в египетски некропол (видео)

Стотици древни мумии

Ваня Милева Последна промяна на 31 май 2022 в 07:15 7586 0

Колекцията включва 250 дървени изрисувани сарковага.

Кредит Egypt Ministry of Antiquities

Колекцията включва 250 дървени изрисувани саркофага.

Голяма нова археологическа находка от древни бронзови статуетки и добре запазени саркофази, открити в египетския некропол Сакара, са показани за обществеността в понеделник, се казва в изявление на египетското министерство на антиките.

Колекцията включва 250 дървени изрисувани саркофага и 150 бронзови статуетки на древни египетски богове и богини и други антики в некропола в Сакара.

Артефактите са показани на импровизирана изложба в подножието на стъпаловидната пирамида на Джосер в Сакара, на 24 километра югозападно от египетската столица.

Те са последните от поредицата открития, направени в района.

Сакара е огромен некропол на древната египетска столица Мемфис, обект на ЮНЕСКО за световно наследство, място с повече от дузина пирамиди, места за погребения на животни и древни коптски християнски манастири.

Стъпаловидната пирамида на Джосер в Сакара. Кредит: Wikimedia Commons

Сред 150-те бронзови статуетки, открити при последните открития, е една на Имхотеп, който „направи революция в архитектурата“ в древния свят, отбелязва пред репортери Мустафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет.

Имхотеп, който е живял през третото хилядолетие преди н.е., построява стъпаловидна пирамида Джосер, една от най-ранните в древен Египет. По-късно е обявен за бог на медицината.

Вазири разкрива целта на археологическата мисия, досега предприела четири сезона на разкопки в района: „Да се ​​намери гробницата на Имхотеп“.

Други открити статуетки изобразяват различни богове и богини, включително Бастет (богинята-котка), Анубис (бог, съпровождащ душите), Озирис, Амoн Ra, Изида, Нефертум (второстепенно божество в египетската митология) и Хатор (богиня на любовта с рога на крава и слънчев диск) според изявление на Министерството на туризма и антиките.

Колекцията от 150 бронзови статуетки. Кредит: Egypt Ministry of Antiquities

Мисията също така разкрива „250 дървени саркофага с мумии вътре, датиращи от късния период“, около пети век пр.н.е., обявява Вазири.

Вътре в един от саркофазите екипът е открил недокоснат и запечатан папирус, прехвърлен в лабораторията на Египетския музей в центъра на Кайро за пълно възстановяване и проучване, разказва Вазири. Той добавя, че папирусът - дълъг девет метра вероятно съдържа глави от Книгата на мъртвите, колекции от погребални текстове от заклинания, които египтяните са използвали, за да напътстват мъртвите през подземния свят.

Саркофазите ще бъдат преместени в Големия египетски музей, който властите се надяват да открият близо до пирамидите в Гиза в Кайро по-късно тази година след многократни забавяния.

Властите се надяват новият музей да помогне за възраждането на жизненоважната за страната туристическа индустрия.

Секторът бе засегнат от последователни удари, включително революцията от 2011 г. и последвалите вълнения, пандемията на коронавирус и сега спирането на руски и украински туристи, които представляваха голяма част от посетителите на страната.

Сред другите открития в Сакара, Египет през март разкри пет древни фараонски гробници, а през януари миналата година обяви откриването на повече от 50 дървени саркофага, датиращи от Новото царство, продължило до 11 век пр.н.е.

Източник: Hundreds of Ancient Mummies Discovered in Vast Egyptian Necropolis, AFP, Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !