Огромните зъби на саблезъбите сьомги - за бой или за любов

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 ноември 2016 в 12:00 5744 0

Саблезъби сьомги в древна река.  Реконструкция: Jacob Biewer

Преди няколко милиона години в Тихия океан са живели необичайни сьомги.

Не само по размер са превъзхождали значително своите съвременни наследници, но и са били въоръжени със зъби, напомнящи на известния саблезъб тигър, разказва Sci-news.com 

Основното предназначение на тези напълно чужди за нормалните риби приспособления е било да всяват страх у съперниците или напротив, за ухажване в размножителния период, предполага екип американски изследователи, ръководен от палеонтолога д-р Юлия Санки (Julia Sankey) от Университета на Калифорния.

 Д-р Санки и екипът й представиха изследванията си на 27 октомври в Солт Лейк Сити, на 76-ата годишна среща на Обществото за палеонтология на гръбначните (Society of Vertebrate Paleontology).

Oncorhynchus rastrosus, известна също като гигантска или саблезъба сьомга, е обитавала тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка преди около 11 до 5 милиона години - от средата на миоцен до началото на плиоцена.

Нейни фосили се откриват от време на време от жителите на щатите от Калифорния, Орегон и Вашингтон. Дължината на възрастна саблезъба сьомга достига три метра, а теглото - 177 кг. 

Въпреки огромните си размери Oncorhynchus rastrosus е безобидна, хранеща се с планктон, риба. Това показват малките й зъби и многобройните хрилни нишки. Но два зъба, израснали приблизително на мястото на бивните на бозайниците, са се увеличили драстично, достигайки дължина 2-3 cm, и напомнят по форма бивни. 

"Ние знаем доста за Oncorhynchus rastrosus от предишни изследвания. Но в нашите знания за тази невероятна гигантска сьомга все още съществуват пропуски." - заяви д-р Юлия Санки. 

За да разберат каква роля в живота на саблезъбите сьомги са имали впечатлявашите им бивни, Санки и съавторите й разглеждат 51 фосили от морски и сладководни местоположения. Оказа се, че както съвременните сьомги, техните страховити древни роднини са можели да съществуват и в солена, и прясна вода.

University of Oregon Museum of Natural and Cultural History

"Зъбите от сладководните отложения са не само големи, но също така са по-извити, а върховете на тези зъби са по-износени и тъпи. Освен това костната основа е много по-голяма. Зъбите от крайбрежните морски седименти са по-малки, по-изправени, по-остри, а корените им са по-малки" - констатира Санки. - "Това потвърждава нашата хипотеза, че у Oncorhynchus rastrosus са настъпвали онтогенетични промени между морския и сладководен етап от живота им, както при съвременните сьомги".

Според учените саблезъбите сьомги са използвали своите огромни зъби за схватки и демонстрации на сила взаимно по време на размножителния период в древните реки на Калифорния. "Тези гигантски гигантски сьомги са били удивителни риби. Само си представете как преди пет милиона години са ги изхвърляли от реките огромните мечки" - добавя д-р Санки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !