Огромно езеро се изпари в Боливия

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2016 в 13:40 4712 0

Кредит Асошиейтед прес

Второто най-голямо езеро в Боливия се е изпарило. Това поставя под риск преживяването на рибарите в околността и предначертава екологична катастрофа за стотици животински видове.

За изпаряването на безоточното езеро Поопо боливийското правителство хвърля обвинява сухото време през последните месеци, причинено от периодичното климатично явление Ел Ниньо, както и от цялостната промяна на климата. Според National Geographic обаче, това не е цялата история.

Според изданието, езерото се е свило до 2% от своя обичаен размер, който е около 1000 км2 или около два пъти размера на Лос Анджелис.

Причина за засушаването на Поопо, освен климатът, е и злоупотреба с използването на водата от него, както и провалът на правителството на Боливия да изпълнява в момента действащите планове за управление на езерото. Именно тези са причините за бързото изсъхване на езерото през последните няколко години, смята Лиза Боре (Lisa Borre), старши изследовател от Института за изследвания на екосистема "Cary".

"Езерото беше много плитко, с дълбочина само няколко стъпки, като също е в сух климат, затова неговото ниво много се влияе от времето", казва Боре. Тя добавя, че езерото е пресъхвало многократно в миналото, но никога не е било толкова зле.

Изследователката мисли, че е вероятно водният басейн да се напълни отново, когато завали дъжд, но все пак от това засушаване трябва да се извадят много поуки. "Боливийското правителство обвинява Ел Ниньо и климатичните промени, и те със сигурност са изиграли своята роля, но те премълчават, че се също така се провалиха да изпълнят плана за управление на басейна".

Самото правителство все още не е отговорило на запитването за коментар по темата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !