Огромно изригване на гейзер в Йелоустоун изхвърли много странни предмети

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 октомври 2018 в 13:39 16172 1

Рядкото изригване. Снимка: US Geological Survey.

Милиони хора от цял ​​свят посещават Националния парк Йелоустоун всяка година, за да се насладят на природните му красоти и невероятната хидротермална активност.

Но както показват архивите на парка, не всеки си тръгва с това, с което е дошъл, разказва IFLScience.

През миналия месец горещия гейзер Иър Спринг (Ear Spring) изхвърли вода, заедно с някои човешки боклуци, в най-голямото си изригване от 1957 г. насам. Сега парковите служители работят, за да каталогизират останките, изхвърлени от гейзера от 30-те години на миналия век - циментови блокове, десетки монети, пластмасови съдове за хранене и алуминиеви кутии - попаднали там случайно или умишлено.

"Когато гейзерът изригна на 15 септември, служителите откриха странен асортимент от предмети, разпръснати около отвора му! Някои от тях недвусмислено са стари - те ще бъдат инвентаризирани от уредниците и може да влязат в архивите на Йелоустоун ", пише паркът в страницата си във Facebook.

Служителите на парка са намерили предмет, подобен на фуния, който може да се обясни с научните изследвания на горещите извори в Йелоустоун.

Някои от артикулите, включително биберони от 30-те години на миналия век и циментов блок. Yellowstone National Park

Бяха намерени десетки монети оставени случайно или хвърлени умишлено. Yellowstone National Park

Разположен в горната част на гейзерния басейн на парка, Иър Спринг изхвърля вода на височина от 7 до 10 метра. Районът бе затворен за посещения след изригването от 15 септември, което бе толкова силно, че през нощта се формира друг извор, разположен под дървената пешеходна пътека. В него бе отчетена температурата от 104°C. Определен бе като "пулсираща вода" - площта в радиус от 2,5-метра около дупката "диша", издига се и спада с около 15 сантиметра на всеки 10 минути.

"Служителите на парка и геотермалните специалисти продължават да наблюдават и събират данни за това място", пишат във Facebook от управлението на парка, като публикуват и видео, показващо новото образувание. 

Американската служба за геоложки проучвания (USGS) напомня на всички, че геотермалната активност е нормално явление в региона и че няма нищо тревожно - няма признаци за предстоящо изригване на супервулкан и световна гибел.

"Най-очарователното на Йелоустоун е, че това е жива система",  пише потребител във Facebook миналия месец. "Другите паркове са тържество на красотата на природата, Йелоустоун е тържество на красотата на това, което създава природата." 

Разбира се, служителите напомнят на посетителите, че ако донесат нещо в парка, трябва да си го върнат.

"Чуждите за парка предмети могат да повредят горещите извори и гейзерите", пише управата на парка. "Следващият път, когато изригне Иър Спринг, се надяваме, че това няма да е нищо друго освен естествени скали и вода. Може да помогнете, като никога не хвърляте нищо в горещите извори на Йелоустоун! "

 

Новото образувание е достигнало температури до 104 ° C, което кара служителите на парка да затворят пътеката за посетители. USGS

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6153

1

Alm

17.10 2018 в 14:53

Аман от разбирачи по всичко. ..