Огромно свлачище задейства рядко 100-метрово цунами в Гренландия

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юли 2017 в 00:00 10235 0

Кредит Olina Angie K Nielsen/Facebook

Опустошенията, предизвикани от цунамито в селището Nuugaatsiaq в Гренландия.

През миналия месец 100-метрова вълна опустоши отдалечено селище в Гренландия.

Учените установиха, че причината за това цунами, което е едно от най-високите в писаната история, е необичайно огромно свлачище.

Изследването е публикувано в списание Nature

На 17 юни в залива Каратфиорд на западния бряг на Гренландия тръгна свлачище, което предизвика вълна висока сто метра. Вълната разруши рибарското селище Nuugaatsiaq, разположено на 20 км от фиорда. Вълната отнася единадесет къщи и убива четирима души.

Свлачището е толкова голямо, че генерира сеизмичен сигнал за земетресение с магнитуд 4.1. Това обърква първоначалните усилия за определяне причината за цунамито, разказва Трин Дал-Йенсен (Trine Dahl-Jensen), сеизмолог в Геоложката служба на Дания и Гренландия. Но при по-внимателно разглеждане става ясно, че няма значителна тектонична активност преди свлачището.

В началото на юли група геолози посещава мястото на свлачището и открива, че голям обем скали се е плъзнал надолу по стръмния склон на фиорда и разбиват ледника, който се намира 1000 м по-долу. Това причинява покачване на водата с над 90 метра по протежение на бреговата ивица, както се вижда на схемата.

И въпреки че цунамито се разсейва бързо, след като пресича дълбокия, 6 километра широк фиорд, то все още има достатъчно енергия, за да се повиши нивото на водата с 50 метра до отсрещния хълм. На 30 километра от залива нивото на водата нараства с 10 метра.

"Генерираните от свлачища цунамита са много по-ограничени локално от цунамитата, причинени от морски земетресения, но те могат да бъдат със значителна височина и опустошително за околността", разказва Херман Фриц (Hermann Fritz), инженер по околна среда в Технологичния институт на Джорджия в Атланта, който е ръководител на изследователския екип.

Разбитите парчета ледник, заради които мощно цунами порази фиорд в Западна Гренландия през юни. Hermann Fritz

Изследователите планират да проведат дигитална реконструкция на събитията, защото с повишението на температурите тези събития може да се случват все по-често. Досега само са описани само две ледени свлачища, а за да се създаде точен модел, трябва да се проследят десетина.

Предполага се, че в залива Каратфиорд може да се случи още едно свлачище, и жителите на три селища в региона са евакуирани до град Ууманак.

През 1958 г. в залива Литуйа, Аляска, бе регистрирано най-голямото цунами. земетресение с магнитуд 8.3 причини свличане на скали в тесния плитък фиорд, а водата се повишава 500 метра над нормалните нива на прилива.

За сравнение - земетресението в Япония през 2011 г. предизвика вълна висока 40 метра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !