Окото на урагана Ирма засмука океана от плажовете на Бахамите (видео)

Очаква се океанът да се завърне с невиждана сила

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 септември 2017 в 11:57 17046 0

Кредит YouTube

Заради урагана Ирма, който засегна страните от Карибския  басейн, Бахамите останаха без океан.

Водата се оттегли от брега, така че сега хората могат безопасно да се разхождат там, където преди е било дъно.

Обикновено този феномен се предшества от цунами, но за първи път се наблюдава такова силно отдръпване на водата.

Ветровете на урагана Ирма са толкова силни, че отнасят водата далеч от брега. Това се случи на Бахамските острови в петък и събота, а по-късно се случи и на крайбрежието на Флорида в неделя.

Потребители на Twitter публикуваха видеоклипове, показващи как водата се е оттеглила от плажа на Лонг Айлънд в Бахамите, които бързо станаха популярни.

Потребител с ник Piznack пише в Twitter: "Моето семейство на Бахамите казва, че Ирма е изсмукала цялата вода. Буквално няма вода. Плажът и океанът са изчезнали".

Ангела Фриц (Angela Fritz), синоптичен редактор на Вашингтон пост, потвърди, че явлението е реално и се случва по време на изключително мощни урагани като Ирма. Бурята е толкова силна, че по същество променя формата на океана. "Просто казано, ураганът Ирма е толкова интензивен, че предизвиква толкова ниско налягане, че изсмуква водата около себе си в центъра на бурята", пише Фриц.

"В окото на бурята, където налягането е изключително ниско, водата се оттича. Ниското налягане действа като помпа. Бурята изсмуква въздуха в себе си и когато налягането е наистина ниско, формата на океанската повърхност се променя. Когато бурята изсмуква водата в центъра, тя се отдръпва от околното пространство".

В събота вятърът на остров Лонг Айлънд на Бахамите духаше от югоизток на северозапад. Така че в северозападната част на острова водата се оттегли от бреговата линия. На крайбрежието на Флорида в неделя ветровете са от изток, които избутаха водата на запад и далеч от брега.

Уейн Нийли (Wayne Neely) от Катедрата по метеорология на Бахамските острови, предупреждава жителите на остров Лонг и Екума, където водата също се е оттеглила от плажовете, да бъдат внимателни, тъй като океанът ще се върне обратно и ще възстанови високите си нива.

"Трябва да се внимава, тъй като водата често се връща с още по-голяма ярост", обяснява Нийли в Facebook пост.

Наистина хората, които видяха, че водата се отдръпва от Бахамите в петък, съобщават, че водата се е върнала на следващия ден.

Обичайният вид на бреговете на Бахамите

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !