Октоподите удрят рибите, които ловуват заедно с тях

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 декември 2020 в 06:03 4231 0

Кредит Pixabay

Нова статия, публикувана в списание Ecology, the Ecological Society of America, разкрива, че някои октоподи удрят рибите, когато ловуват заедно с тях, за да получат достъп до плячка.

Изследването наблюдава поведението на октоподите по време на междувидови ловни събития и открива, че те използват ръцете си като юмруци, за да нансят удари на риби, които могат да откраднат „тяхната“ храна. Понякога октоподите са наблюдавани да удрят, дори когато няма плячка, която да бъде взета, което според изследователите е една от трите възможности; октоподите да жънат бъдещи, все още неидентифицирани, ползи от удрянето на съседите си; да се защитават; или че са просто злобни.

При междувидовите ловни събития два или повече вида работят заедно, за да уловят плячка. Този вид сътрудничество е често срещано в природата и включва животни с всякаква поведенческа и анатомична сложност по начин, който осигурява непосредствена и пряка полза за участващите партньори. Независимо дали са тясно свързани или от два изцяло различни вида, съвместната дейност обикновено разчита на специфичното умение на всеки участник, което ги прави достойни съюзници при лова.

Един от най-известните примери за междувидов лов се наблюдава между семейството змиоркоподобни риби муренови и рибите от подсемейство Epinephelinae, които комбинират допълващи се ловни техники, за да увеличат шансовете си за успех. Змиоркоподобните сплашват плячката в скривалището й между скалните пукнатини, и тя изплува право към челюстите на другите риби. Това сътрудничество е сложно, и записите демонстрират поведението на всяка от страните по време на лова.

Известно е, че риби от Epinephelinae и други видове от кораловите рифове, практикуват междувидов лов с октоподи и тези взаимодействия, някои с продължителност над час, могат да бъдат между октопод и няколко рифови вида едновременно. Октоподите преследват плячка, скриваща се в скални и коралови пукнатини, докато рибите образуват периметър, блокиращ опитите за бягство.

В това ново проучване изследователите разглеждат ловни събития на октоподи в Ейлат в Израел и Ел Кусейр в Египет, за да видят как те участват в съвместния лов с риби. Докато ловните събития се разиграват пред очите им, изследователите забелязват нещо любопитно. Октоподите извършват бързо, експлозивно движение с едно пипало, насочено към своите партньори в лова. Казано направо, те удрят рибите, за да получат първи достъп до храната.

"Бих казал, че това най-вероятно е като механизъм за самозащита извън тези ловни взаимодействия", смята изследователят Едуардо Сампайо (Eduardo Sampaio). "Например, някои риби от семейство Pomacentridae са свирепи, защитавайки своята територия дори срещу много по-големи противници. Когато октопод прекоси тяхната територия (особено по време на брачния сезон), те често се опитват да ухапят върховете на пипалата и главата на октопода, принуждавайки го да навие ръцете си, за да се предпази и да се опита да отбие атаките, докато се оттегля. Изглежда възможно те да адаптират това поведение към други екологични условия, например за предотвратяване на експлоатацията"

И така, дали рибите някога са се ядосали и са отвърнали?

"По време на такъв лов, рибите изглеждат примирени да бъдат удряни, дори ако това означава да бъдат изместени в по-неблагоприятно положение или за миг да бъдат изгонени от групата и след това да се върнат", пише Сампайо. "Сега обаче провеждаме количествени анализи с надеждата да разберем по-добре как се различават предишните и следващите взаимодействия между октопода и ударената риба, както и как това влияе върху мрежата от взаимодействия в самата група."

Източник: IFLScience - Octopuses Will Punch Fish When Hunting Alongside Them

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !