Олимпийските игри в Рио тази година ще са в 8K и VR

Наука OFFNews Последна промяна на 09 март 2016 в 12:10 4613 0

Олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия, които ще започнат на 5 август тази година, ще бъдат частично снимани във формат 8K и VR (Virtual Reality; виртуална реалност), съобщава онлайн-изданието The Verge.

Форматът 8K предлага картина с резолюция 7680x4320. В този формат ще бъдат снимани около 130 часа от игрите, като това включва церемониите по откриване и закриване на игрите, както и някои от по-популярните спортове, като например плуването.

Амбициозни са и плановете на организаторите относно озвучаването на събитието по телевизията - Olympic Broadcasting Services (OBS), агенцията отговорна за излъчването на събитието, споменава, че ще се използва "3D 22.2-канален съраунд".

За целта Olympic Broadcasting Service ще си партнира с японската телевизия NHK, тъй като в момента единствено тя има капацитета да предава 8K-съдържание. Освен това само на японския пазар в момента се продават 8K-телевизори и то на изключително висока цена. Според американското издание все още "практически никой не притежава 8K-телевизор".

Една от много малкото компании, които предлагат 8K-телевизор, е Sharp. Тъй като засега обаче няма почти никаква дигитална продукция в този формат, продажбата му е много трудна. Тя не се улеснява и от цената, която е $130 хил. (230 553 лева).

Именно затова може да се смята, че излъчването на Олимпийските игри в Рио с такова качество е по-скоро тест дали в бъдеще (може би по време на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.) предавателната техника ще издържи излъчването на такъв обем данни с необходимата скорост.

Много повече хора обаче ще имат възможността да се насладят на любимите си спортове в условията на виртуалната реалност. Все още не е напълно ясно VR-устройствата на кои производители ще позволят това, както и жителите на кои държави ще могат да се възползват, но по всяка вероятност OBS ще се постарае възможно най-много хора да "влязат" в Олимпийските игри тази година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !