Омега-3 мастните киселини се оказаха безполезни в борбата срещу стареенето

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 август 2015 в 14:58 3996 0

Кредит NIH

Американски лекари са установили, че рибеното масло и съдържащите се в него омега-3 мастни киселини не предпазват мозъка и очите, противно на общоприетото схващане.

За резултатите от изследването разказва Националния здравен институт на САЩ (National Institutes of Health - NIH), а неговите резултати са представени в списание JAMA.

Тези изводи са получени в хода на мащабно рандомизирано проучване AREDS и последвалото го AREDS2, в рамките на които Емили Чу (Emily Chew) от NIH в Бетесдa и колегите й се опитвали да оценят как начинът на хранене се отразява на вероятността за развитие на дегенеративни заболявания на ретината в напреднала възраст.

Обект на тези изследвания бил специален набор от антиоксиданти и минерали, които, както показала проверка на друга група доброволци, забавяла на унищожаването на нервната тъкан в ретината. По време на проучването AREDS2, лекарите се опитали да подобрят микса като добавят омега-3 мастни киселини.

През следващите шест години, 2006-2012, Чу и колегите й, следили промените в състоянието на окото и мозъка в друга група от близо пет хиляди доброволци от целите Американски щати, които приемали подобрената смес на AREDS (с омега-3 мастни киселини), страдащи от начални фази на нарушения на ретината или изложени на такъв риск.

Както показали тези наблюдения, омега-3 мастните киселини не само не предпазват невроните на ретината от смърт и стареене, но също така нямат благоприятен ефект върху мозъка на доброволците - паметта и остротата на ума.

По същия начин, две популярни средства за защита на очите - растителните пигменти лутеин и зеаксантин - са безполезни за защита на очите и мозъка.

Този факт, както се отбелязва от изследователите, трябва да накара фармацевтичните компании да се откажат от претенциите в рекламите си, че рибеното масло предпазва мозъка и очите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !