Опасни и бронирани - комодските варани имат уникална броня под кожата си

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 септември 2019 в 00:21 5324 0

Кредит (The University of Texas at Austin/Jackson School of Geosciences

Комодските варани имат под кожата си образувание от малки костици, подобно на броня, покриваща цялото им тяло, според ново изследване, публикувано в The Anatomical Record.

Гигантските гущери Varanus komodoensis са едни от най-големите, яростни и внушителни създания на планетата. Освен, че са бързи и силни, те са и отровни и логичен изглежда въпросът защо изобщо имат нужда от подобна броня. Оказва се, че целта е да се предпазват от собствения си вид. 

Отговорът се открива в момента от развитието на вараните, в който израства това образувание. Учени в Университета на Тексас в Остин и зоологическата градина Форт Уорт провеждат детайлно компютърно-томографско изследване на наскоро починали млад и възрастен комодски варан. 

Мрежата от остеодерми, покриваща главата на комодския варан. Кредит: The University of Texas at Austin/Jackson School of Geosciences

Те откриват, че възрастният индивид има напълно развита структура, докато младият няма изобщо, което означава, че остеодермите, както се наричат малките костици, не се развиват преди достигането на зрелостта. А в средата на тези животни почти нищо не застрашава един възрастен варан, освен други зрели варани. 

"Младите комодски варани прекарват доста време по дърветата и когато станат достатъчно големи, за да слязат от тях, те започват и конфликти с други представители на своя вид", обяснява палеонтологът Кристофър Бел (Christopher Bell) от Университета на Тексас. "Това е и времето, в което допълнителна броня може да е полезна".

Самите остеодерми не са ново откритие и се срещат при редица влечуги и земноводни, включително крокодили, гущери и жаби и дори бозайници, като броненосецът. В продължение на десетилетия такива кости са описвани при възрастни варани, включително и комодски варани. 

Първото споменаване в научната литература на остеодермите на комодските варани е през 1928 г., когато естественикът Уилям Дъглас Бърдън (William Douglas Burden) отбелязва "Наскоро трапери и бракониери събраха много кожи, но наличието на костни плочици или остеодерми, ги лишават от всякаква търговска стойност."

Тъй като при анатомичните изследвания обикновено кожата се премахва, досега не е добре изучено как тези костици са разположени в кожата на комодските варани. 

Различните видове остеодерми, покриващи главата на комодксия варан. Кредит: The University of Texas at Austin/Jackson School of Geosciences

Не е лесно да се намерят трупове на комодски варани, за да бъдат изучени, но в случая зоологическите градини във Форт Уорт и Сан Антонио даряват на университета труповете на наскоро починали варани съответно на 19,5 години и на 2 дни.

И двата екземпляра са сканирани с рентгенова компютърна томография с висока резолюция (high-resolution X-ray computed tomography (HRXCT)), въпреки, че възрастният индивид е твърде голям да се побере в машината и затова е сканирана само главата му. Но и това е достатъчно, за да се получат много детайли за бронята му. 

Малкият варан няма остеодерми, но главата на възрастния е напълно покрита с мрежа от малки костици с четири различни форми, напълно различни от седемте други гущера, които са сканирани за съответствие (V. acanthurus, V. exanthematicus, V. gouldii, V. salvator, Lanthanotus borneensis, Heloderma horridum and H. suspectum).

Сравнение между остеодермите на четири вида гущери (A) V. komodoensis; (B) L. borneensis; (C) H. suspectum; (D) V. salvator. Кредит: The University of Texas at Austin/Jackson School of Geosciences

Другите гущери имат доста по-рядка мрежа от кости, дори липсващи на места и само една или две форми. Главата на комодския варан е напълно покрита с кости, освен в зоните на очите, ноздрите и устата.

"Бяхме удивени, когато го видяхме", обяснява палеонтологът Джесика Майсано (Jessica Maisano) от Университета на Тексас. "Повечето варани имат само червееподобни остеродерми, но комодския варан има четири различни вида, което е много необичайно при гущерите".

Възможно е пълното покритие да е свързано с възрастта. На 19,5 години, този екземпляр е един от най-възрастните живели и умрели в зоопарк и е възможно остеодермите да продължават да нарастват с възрастта. Екипът се надява, че изучавайки други комодски варани на различна възраст, ще успеят да научат повече за мистериозната им броня.

Източник: Science alert - Komodo Dragons Are So Badass They Have 'Chain Mail' Embedded in Their Skin

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !