Определени са претендентите за българското лице на науката за 2018-та

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 март 2018 в 00:01 3380 0

Студентката по химия Златина Димитрова, един от финалистите на FameLab 2016.

Приключиха кастингите за националния финал на международния конкурс за комуникация на науката "Лаборатория за слава FameLab". Победителят ще представи България на международния финал във Великобритания.

България отново ще участва в най-големия в света конкурс за комуникация на науката "Лаборатория за слава FameLab". Създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, конкурсът вече 12-та година събира млади учени от цял свят, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. България участва още от самото му начало, благодарение на партньорството между Британски съвет и Министерството на образованието и науката.

След кастингите в София и Пловдив, вече са ясни деветимата сигурни финалисти за националния кръг:

АЛЕКСАНДЪР АТЕМИН е докторант в Института по молекулярна биология към БАН. Той обясни как става репликацията на ДНК в клетките като използва аналогия с етапите в строежа на сграда и защо познаването на този процес може да помогне в борбата с рака и генетичните заболявания.

АЛОНА ШАДЖИ е британски гражданин, бакалавър по Биомедицина от университета Куин Мери в Обединеното кралство, студент 3-ти курс в Медицински университет – Пловдив. Тя представи най-новите изследвания за намиране на лечение на болестите, свързани с остаряването като Алцхаймер, Паркинсон и др.

БОРИС ЯНАЧКОВ е студент 3-ти курс във Факултета по химия и фармация в СУ. Той разказа как се получават и за какво се използват т.нар. композитни материали, които притежават много по-добри свойства в сравнение с материалите, от които са направени, взети по отделно.

КАЛИН КОЛЕВ е студент 4-ти курс във Физическия факултет на СУ в специалност "Квантова и космическа теоретична физика". Той се зае да обясни в 3 минути една толкова сложна тема като квантовата механика и по-конкретно "квантуването на вълните", като използва аналогия с преминаването на автомобили през кръстовище.

КАЛОЯН ГЕНКОВ е магистър по Физика, докторант във Физическия факултет на СУ. Изследователските му интереси са в областта на термичната модификация на микро и нано частици. Калоян разказа за нано-обектите, създадени от човека и за какво се използват.

НИКОЛА РАЛЧЕВ е студент 4-ти курс по Молекулярна биология в Биологическия факултет на СУ, стажант в лабораторията по експериментална имунология към БАН. Изследователските му интереси са в молекулярната биология и имунологията. Той обясни как клетките в човешкия организъм комуникират помежду си, за да можем да се движим.

НИКОЛАЙ АДАМОВ е студент 3-ти курс във Факултета по химия и фармация в СУ. Той разказа какво се случва в клетките ни, когато в тях попадне вирус, защо имунната система на човека не винаги може да се пребори с него и как помагат ваксините.

ПЕТЯ КОНАКЧИЕВА е студент 2-ри курс по Медицина в Медицински университет в Пловдив. Изследователските й интереси са в областта на молекулярната медицина. Тя разказа как се регулира синтеза на белтъците в клетката и как познаването на този механизъм може да се използва за лечение на рак.

САВИНА СТОИЦОВА е епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести и преподавател по статистически методи в епидемиологията. Изследователските й интереси са в епидемиологията на заразните болести. Савина обясни как се открива източника на зараза по време на взрив на заразно заболяване.

ФИНАЛИСТИТЕ ЩЕ ПРЕМИНАТ МАЙСТОРСКИ КЛАС ПО КОМУНИКАЦИЯ НА НАУКАТА, ВОДЕН ОТ БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ, КОЙТО ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 14 И 15 АПРИЛ 2018 Г. След това ще се явят на националния финал на конкурса, който ще се проведе на 13 МАЙ 2018 Г., в рамките на Софийския фестивал на науката.

На кастингите в София и Пловдив, журито определи и ЧЕТИРИ РЕЗЕРВИ, които заедно с финалистите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката. В зависимост от представянето им по време на майсторския клас, някои от тях също могат да станат финалисти.

Резервите са:

БОЖИДАР МАНДЖУКОВ – студент 2-ри курс във Факултета по химия и фармация.

ЙОРДАН СТЕФАНОВ – магистър по Биотехнологична микробиология, докторант по Микробиология в Биологическия факултет на ПУ, научен скептик и популяризатор, блогър.

РЕЙЧЪЛ АКУЖОР – британски гражданин, бакалавър и продължава обучението си по медицина в магистърска степен в Медицински университет в Пловдив

САБИНА ГЕОРГИЕВА – главен асистент в катедра Технологии, материали и материалознание, факултет Технически науки в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр.Бургас, доктор по „Управление на предприятието по отрасли и под отрасли“, изследователски интереси в анализ и оценка на технологичния риск, оценка на човешката надежност, техническа безопаснист и защита при бедствия.

КАКВО Е "ЛАБОРАТОРИЯ ЗА СЛАВА FAMELAB"?

"Лаборатория за слава FameLab" търси млади учени, които вдъхновяват хората да погледнат на света с различни очи. Всеки участник се явява с 3-минутно представяне на научна тема по свой избор, а оценяването е според златното правило на трите "Cи"-та (от английски език): Content (съдържание), Clarity (яснота) и Charisma (харизматичност).

Целта на конкурса е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са на възраст над 21 години и да учат или работят в областта на природо-математическите и инженерни науки. Могат да са и преподаватели по съответните предмети в училище, докторанти и специалисти във ВУЗ, изследователски институти и институции, които ползват приложна наука, или студенти със задълбочени познания и опит в своята област.

КАКВО СЕ СЛУЧВА НА КОНКУРСА?

Конкурсът "Лаборатория за слава FameLab" се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Форматът на представяне е по избор на кандидата – може да включва експеримент или дори песен, танц, поезия, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития, могат да представят както собствени изследвания на кандидатите, така и на други учени.

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично.

МЕЖДУНАРОДЕН ФИНАЛ

Националният победител ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, който ще се проведе по време на Челтнъмския фестивал на науката, в периода от 5 до 10 юни 2018 г.

* * *

Националните издания на конкурса "Лаборатория за слава FameLab" във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Партньори на конкурса са Столична община, форум "Демокрит" и в. Аз-буки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !