Оптична илюзия, която се вижда само когато екранът се измести (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 24 март 2017 в 13:26 17424 0

Можете ли да видите скрития портрет от началната снимка? Това е оптична илюзия, дело на японски психолог, който я сподели в Twitter с думите "един от моите портрети".

Потребителите веднага разгадаха как може да бъде видян скрития образ - като се премести екранът с мишката нагоре-надолу, под ъгъл и от дистанция.

Илюзията е създадена с метод за нарушаване на възприятието с нискоконтрастни обекти. На пръв поглед може и да прилича само на черно-бял кариран мотив, но тя крие образа на усмихващ се мъж. Образът е на нейния създател Акийоши Китаока (Akiyoshi Kitaoka), професор по психология в Университета Рицумейкан в Япония (Ritsumeikan University). Японецът използва по-висши честотни компоненти, за да наруши възприятието на нискоконтрастни обекти, съобщава Daily mail.

Макар някои потребители на Twitter да се оплакват от болки в очите докато се взират, повечето с лекота разгадават загадката на оптичната илюзия. Някои дори отбелязват, че през мобилен телефон скритият образ се вижда с лекота.

 

Оптичната илюзия изглежда подобна на модерните през 90-те години стереограми Magic Eye. Идеята се използва от учените от десетилетия при изследване на дълбокото сетивно възприятие (перцепция). Стереограмите Magic Eye се наблюдават от дистанция равна на ширината на едно повторение на двуизмерния "видим" модел. 

Изпълнените с точки снимки, известни като автостереограми, възпроизвеждат триизмерен образ, когато наблюдателят нагласи очите си по определен начин, докато гледа двуизмерната картина. За първи път те се използват в проучване на човешката дълбока перцепция, особено на това по какъв начин очите ни виждат различни образи, а мозъкът ни създава единен образ от тях - автостереограмата не изисква специална машина, за да се види скрития триизмерен образ.

Мозъкът се намесва по време на този процес, за да създаде пълна картина, така че ние не преживяваме постоянно двойно виждане. Освен това има лека разлика във виждането на нашите очи, докато гледаме една и съща снимка, което помага на мозъка ни да създаде най-доброто приблизително решение, известно като стереоефект, състояние, свързвано с дълбокото сетивно възприятие и триизмерните структури.

Тези цветни снимки, известни като автостереограми, произвеждат триизмерен образ когато очите се поставят по определен начин. Тук е скрита акула

Young Rivals създават музикален видеоклип като използват феномена "magic eye", който изисква налюдателите да дефокусират своите очи,

за да видят как членовете на групата се местят на сцената.

скритата снимка тук е на скорпион

Идеята води началото си от 30-те години, когато е била описана за първи път от английския изобретател Чарлс Уетстоун (Charles Wheatstone). Той създава устройство, което може да покаже леко различен образ за всяко око, за да разбере по какъв нашин очите възприемат триизмерни образи.

тук е скрито кученце

Като използват плоски образи учените за първи път успяват да измамят мозъка с дълбоко възприятие, като така създават първия стереоскоп. Следващият голям пробив става през 1959 г., когато д-р Бела Жулез (Bela Julesz) успява да отстрани дълбочинните следи на снимка.

Жулез също така открива първата случайна точкова стереограма докато експериментира със стереоефект, когато създава единен образ, който се състои в произволно разпределени точки. Той избира кръгла зона от точки в образа и леко премества зоната във втория образ, съобщава Mental Floss.

Произволните точки съдържат скрита форма, която може да бъде видяна единствено при поставяне на очите в определена позиция. Всеки, който гледа двата образа, ще види носещ се кръг, въпреки че произволните точки нямат дълбочина. Тези открития подкрепят хипотезата на Жулез, че дълбоката перцепция се случва в мозъка, а не в очите.

на снимката има хвърчило

на снимката има пате

Когато отклоните очите си, вместо да гледате директно, например един символ, всяко око вижда свой собствен символ. Това е така, защото мозъкът ни е обучен да трансформира два подобни образа в един. Той автоматично приема, че виждате един образ, който е по-назад и е по-голям, а не два по-наблизо. Това се случва с целия образ и всеки символ се интерпретира като един.

Най-десният и най-левият символ нямат двойка от другата страна, така че мозъкът ни вижда седем - пет илюзионни символа и два, позиционирани в края. Двойките, които се повтарят на по-близки интервали, изглеждат по-близко до гледащия ги, се обяснява във видеото.

Интервалът на повторение е този, който може да бъде манипулиран, за да се намести дълбочината. И ако очите се преместят от символите към нещо по-малко, може да се забележи как те изграждат триизмерен образ, който да бъде лесно замаскиран. 

Стереограмите Magic Eye започват с двуизмерен шаблон, който се повтаря, но също така има и избрани точки или пиксели, променени, за да се създаде дълбочина и триизмерен образ. 

20 години след откритието на Жулез неговият ученик Кристофър Тейлър (Christopher Tyler) изполва компютърно програмиране за тази схема, която може да бъде приложена към единичен образ. Това е първата черно-бяла, еднообразна, произволна точкова стереограма.

тук скритият образ е кръг

През 1991 г. инжинерът Том Басей (Tom Baccei) и 3D творецът Чери Смит (Cheri Smith) се събират, за да подобрят изследванията на Жулез и Тейлър. "Без повече точки! Като се използва тази нова програма в комбинация със софтуеър за триизмерно моделиране и цветните арт техники, се получава напълно нова патентована арт форма - Magic Eye", пише в сайта на Magic Eye.

За да създадат образ тип Magic Eye, програмистите първо започват със скрития образ в сиви нюанси като плавно се изменя от по-далечните точки в по-тъмно до по-близките точки, които са в по-светли отенъци, обяснява Mental Floss.

на снимката е скрита торта

на снимката е скрита глава на вещица

После двуизмените шарки се поставят върху скрития образ като камуфлаж. А компютърът след това използва алгоритъма на Magic Eye, който подрежда повтарящите се мотиви върху скрития образ.

Когато някой погледне към една стереограма Magic Eye повтарящият се модел захранва мозъка със закодираната в дълбочина информация и мозъкът възприема скритата картина.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !