Орбиталният апарат MRO направи снимка на кратер на повърхността на Марс, покрита с паяжина от пукнатини

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 януари 2016 в 14:17 6342 0

Кредит NASA/JPL-Caltech

Дантелена мрежа от пукнатини, пълни с блестящ лед покрива повърхността на кратер, разположен в близост до марсианския Северен полюс.

Изображенията са заснети с камерата HiRISE на орбиталния апарат-камера Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) през септември 2015, съобщава сайтът Scace.com

Този кратер е с диаметър от около 5 километра и необичайния му външен вид е оформен с хилядолетия при безброй цикли на замразяване и размразяване на водата, които са разкъсали повърхността му на множество плочи.

Подобни модели често се срещат не само на Марс, но и на някои места на Земята, но тази снимка на марсианския кратер показва и най-дребните детайли на това явление.

Както може да се види, разломите на повърхността, образуващи многоъгълници стават по-гъсти по-близо до центъра и по краищата на кратера.

Ето как обясняват това анализаторите от НАСА:

"Външната стена на кратера ограничава образуването на многоъгълни разломи, а възникващите в тази област пукнатини имат овална форма, близки до формата на самият вал. Многоъгълниците, които са близо до центъра на кратера, имат по-типична форма, а в центъра големите многоъгълници се разцепват на по-малки, които, от своя страна, се разделят на още по-малки многоъгълници".

Космическият кораб MRO, изстрелян в космоса на 12 август 2005 г., се занимава с изучаването на повърхността на Червената планета от 2006 г. насам. Неговият основен инструмент е камерата с висока резолюция High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), която се управлява от група изследователи от Университета на Аризона и Лабораторията на НАСА за изследване на реактивното движение (Jet Propulsion Laboratory - JPL). Тази камера позволява да се получат много детайлни снимки на марсианската повърхност в диапазона на видимата и инфрачервената светлина.

Камерата HiRISE може да "вижда" обекти на повърхността, с размер около един метър, като апаратът е разположен на височина от около 314 километра. Можете да видите още от най-новите изображения, заснети с камерата HiRISE, ако отидете на този адрес.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !